Dezerty a múčne jedláRecepty

Halva (chalva)

Halva alebo chalva, je cukrovinka niekedy označovaná tiež ako „turecký med“, no nie vo forme ako ho poznáme tu u nás. Tento dezert typický pre východnú kuchyňu je známy svojimi rôznymi podobami a to podľa toho, v akej krajine sa pripravuje. Halvu – made in India, si pripravíte ľahko aj doma a ak ste milovníkom netradičných špecialít určite oceníte jej aromatickú chuť, ktorá zaváňa exotikou.

Karamelová halva

 

Potrebujeme:

2,5 dl hrubej alebo detskej krupice, 3,5 dl hnedého kryštálového cukru (môže byť aj biely), 120 g masla ghí (postačí aj normálne maslo), 8 dl vody alebo mlieka, zarovnaná čajová lyžička kardamónu (toto korenie robí halvu jedinečne aromatickou a dodáva jej neopakovateľnú „chuť Indie“) ak ste ho však nikde nenašli môžete použiť aj malé množstvo nastrúhaného muškátového orieška, hrozienka, orechy, ovocie – nemusia byť

 

Postup:

V hrnci rozohrejeme 60 gramov masla – pridáme k nemu cukor a občas zamiešame. Dávame pozor aby sa nám karamel nepripálil. Keď je cukor celkom rozpustený a má zlatohnedú farbu prilejeme do hrnca teplú vodu s premytými hrozienkami a necháme na slabom plameni variť dovtedy, kým sa celý karamel rozpustí. Do karamelu tiež pridáme jednu zarovnanú lyžičku kardamónu. (Ak ste sa halvu rozhodli robiť s mliekom – opatrne! do karamelu ho prilievajte zohriate po troškách tak, aby sa vám zmes nezrazila. Trpezlivo vyčkajte kým sa vzniknuté kryštály karamelu rozpustia.) Zatiaľ si však pripravíme ďalší – väčší hrniec v ktorom rozpustíme zvyšok masla a na miernom plameni v ňom opražíme krupicu. Miešame často tak, aby sa nám krupica nepripálila dovtedy, kým bude mať zlatohnedú farbu. Potom ju odstavíme z plameňa a prilejeme do nej vriaci karamelový sirup – dávame pozor aby sme sa nepopálili pretože zmes prudko reaguje. Dobre rozmiešame, prikryjeme pokrievkou a ďalej varíme na slabom plameni. Občas zmes zamiešame. Halva je hotová, keď sa odlepuje od stien hrnca a zrniečka hrubej krupice sú viditeľne nafúknuté. Chvíľu pred odstavením z pece, môžeme do halvy tiež, podľa chuti pridať posekané orechy alebo nakrájané ovocie – čerstvé, sušené alebo aj kandizované.

Celá príprava Vám bude trvať zhruba pol hodinu. Halvu servírujeme zvyčajne vo vyformovaných kôpkach, výborne chutí nielen teplá ale aj studená a ako dezert sa hodí hlavne ku čaju či káve.

Foto: istockphoto.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *