Hit sezóny – Chilli džem
Chlieb s pikantným džemom? A prečo nie! Chilli džem je výbornou variantou na rýchle občerstvenie pre nečakaných hostí. Nemusíte sa narýchlo trápiť s nátierkami alebo utekať do obchodu po nejaké jedlo, stačí vytiahnuť poklad zo špajze. Hostí prekvapíte netradičnou chuťou, ktorú si ľahko a rýchlo pripravíte doma. Džem môžete použiť do omáčok, dípov či mäsa ako náhradu pikantného korenia.
Ktoré papričky sú najvhodnejšie do chilli džemu:
My sme použili chilli papričky Dorset Naga s pálivosťou vyše 1 500 000 SHU. Pre porovnanie, obyčajná jalapeños paprička má v priemere 4 000 SHU. Ide skutočne o štipľavú papričku, preto môžete skúsiť aj niečo jemnejšie ako napríklad habañero či sandiu. Pre úplné ozvláštnenie môžete použiť atypické žlté chilli papričky Fatalii Yellow, ktoré vytvoria krásnu farbu a poriadne zahrejú na jazyku. Avšak vďaka sladkej červenej paprike (kapii) chytí džem jemne sladkastý nádych. Ale ak neobľubuje sweet chilli, môžete vynechať kapiu a použiť klasickú červenú papriku.
Potrebujeme:
- 7 ks dlhých chilli papričiek (Dorset Naga)
- 4 ks kapie
- 500 ml jablčného octu
- 1 kg želírovacieho cukru 2:1
Postup:
- Na miernom ohni si v hrnci rozpustíme želírovací cukor spolu s jablčným octom.
- Medzičasom, si očistíme chilli papričky a kapie od všetkých jadierok. Pri krájaní a čistení použite rukavice, aby vás ruky neštípali!
- Nakrájame ich na veľmi drobné kúsky. Pre uľahčenie práce môžete použiť (tak ako my) robot a rozomlieť papričky spolu s kapiami na najmenšie kúsky. Znova odporúčame, pracujte v rukaviciach.
- Keď sa cukor úplne rozpustí, pridáme chilli papričky a kapie. Za občasného miešania varíme na miernom ohni približne 15 minút.
- Hotový chilli džem plníme do zaváraninových pohárov a zasterilizujeme.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Čo by to bol džem bez chleba. Vyskúšajte tento domáci recept na chlieb bez droždia.