ČlánkyMagazínMinerály

Hliník

Hliník je minerálna látka, ktorá môže predstavovať zdravotné riziko. Stopové množstvo tohto prvku obsahujú všetky živé organizmy, ale vedci doposiaľ nezistili, či má v tele vlastnú biologickú funkciu. Väčšina prijatého hliníka sa z tela vylúči.

Hliník sa pridáva do stolovej soli, aby sa zrnká nelepili. Môže sa objaviť aj vo vode z vodovodu, ale vo veľmi nízkych množstvách. Voda z vodovodu sa totiž čistí síranom hlinitým. Hydroxid hlinitý sa taktiež pridáva do mnohých typov antracidových tabliet, používaných pri liečbe porúch trávenia. Hliník sa môže do potravín vylučovať aj prostredníctvom riadu z hliníka a to hlavne do kyslých potravín, napríklad do uhoriek v sladkokyslom náleve alebo do duseného ovocia.

Objavili sa aj názory, že vyšší príjem hliníka môže poškodiť mozog alebo zhoršiť niektoré choroby, ako napríklad Alzheimerovu chorobu. Tieto obavy sa však doteraz nepotvrdili.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *