Malinový džem pre všetkých maškrtníkov
Sezóna malín je konečne tu. Aj vy ste sa už tejto malej červenej bobule plnej antioxidantov a vitamínov nevedeli dočkať? Máme pre vás skvelý recept na výborný a nenáročný malinový džem, ktorý stojí z vyskúšanie.
Na približne 2 litre malinového džemu budete potrebovať:
- 2 kg malín
- 1 kg kryštálového cukru
- 2 Čl kyseliny citrónovej
Ako na to:
Maliny umyjeme a necháme odkvapkať. Môžeme ich vysušiť aj papierovou utierkou, ak sa nám zdajú byť príliš mokré. Umyté, odkvapkané a osušené maliny dáme do misky a posypeme ich cukrom. Takéto zasypané maliny necháme odležať aspoň na 24 hodín do chladničky. Malinový džem po takomto oddychu bude vynikajúci ?
Odstaté maliny poriadne premiešame s cukrom ak chcete džem bez kôstok, pred tým, než ho začnete variť ho môžete cez sitko prepasírovať. Malinovú zmes varíme po častiach, ne naraz a varíme. Môžete si malinovú zmes rozdeliť na polovicu, ktorú je potrebné variť na malinový džem približne 30 až 45 minút. Ak sa vám vytvorí trochu peny, nechajte džem 5 minút vypnutý postáť a pridajte kyselinu citrónovú a premiešajte. Pena po chvíľke úplne zmizne. Pre istotu môžeme spraviť aj skúšku hustoty. Ak si nie sme na 100 % istí, je to tá najlepšia možnosť. Na studený tanierik dáme lyžičku džemu. V priebehu niekoľkých minút, ako džem chladne, uvidíme, či je džem dostatočne hustý.
Hotový džem prelejeme do pripravených vysterilizovaných fliaš a otočíme viečkom dole. Malinový džem necháme úplne vychladnúť. Rovnako postupujeme aj so zvyškom malinovej zmesi.
POZN. Džem varíme po častiach najmä preto, že sa tak rýchlejšie odparí prebytočná voda a okrem toho, varenie džemu takýmto spôsobom trvá oveľa kratšie. Ak sa rozhodnete variť džem naraz, pripravte sa na dlhé hodiny, ktoré strávite pri šporáku.
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.