ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápadyZdravie

Mangalica: prasa s vlnou a zdravším cholesterolom

Mangalica: prasa s vlnou a zdravším cholesterolom

Chutné a zároveň zdravé mäso majú takmer všetci v láske. Je totižto súčasťou skoro každého pokrmu, či už ide o raňajky, obed alebo večeru. Medzi to najtradičnejšie a najobľúbenejšie jednoznačne patrí kuracie mäso. Čo by ste však povedali na také mäsko z mangalice?

wool-pig-359511_1280Starý kríženec

Najskôr by sme mali predstaviť toto na pohľad prapodivné zviera. Mangalicu by ste si zozadu mohli poľahky zmýliť s ovcou. Je pokrytá vlnou a od ovce ju najviac odlišuje prasací rypák. Tento vzhľad je spôsobený krížením ešte na dvore arcivojvodu Jozefa v roku 1833. Aj pomenovanie má svoj historický pôvod – Vuk Štefanovič Karadžič spojil starogermánsky výraz mangh (kríženec) so slovanskou koncovkou „ica“.

Nenáročná na chov

Chov mangalice nie je náročný, no i napriek tomu sa donedávna objavoval iba vo veľkochovoch a na farmách. V súčasnosti sa však viacero poľnohospodárov vracia k historickým chovom domácich zvierat, medzi ktoré patrí aj vzácna mangalica. Vďaka vyšľachteniu a teplému „kožuchu“ dokáže mangalica prečkať vonku aj tuhú zimu, odoláva stresu a k potrave jej stačia korienky, bukvice či žalude. Ďalším plusom je aj to, že vďaka možnosti pásť sa vonku aj v zime môže prirodzenou cestou priberať a získavať tak sadlo, ktoré obsahuje zdravší cholesterol. Neznamená to však, že by sme takéto mäso mali jesť každý deň.

Kvalita, avšak za vyššiu cenusausage-933720_1280

Na bravčové mäso alebo masť sa dnes už veľa ľudí pozerá ako na zásobárne cholesterolu spôsobujúce rôzne srdcovocievne ochorenia. Lepšiu alternatívu nájdete práve v mangalici. Obsahuje zdravšie mastné kyseliny, masť je mäkkšia a preto je jej teplota pri topení nižšia. Znamená to, že je lepšie stráviteľná. Kvôli jej vzácnosti a jedinečnosti, a taktiež nákladov na skladovanie je cena za výrobky z mangalice podstatne vyššia. Suma za jeden kilogram takéhoto kvalitného mäsa sa pohybuje až okolo dvadsiatich eur.

Z mangalice je použiteľných až 70% mäsa, čo bol pravdepodobne zámer kríženia. Pre veľkých labužníkov sa odporúča najmä výborná prerastaná šunka. Chovom a spracovaním mangalice sú známy najmä naši južní susedia. Veľa tradičných maďarských výrobkov ako čabajka alebo uhorská saláma sú vyrobené podľa originálnej receptúry z kvalitného mäsa mangalice.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *