ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Všetko čo potrebujete vedieť o zemiakoch

Väčšina z nás si nevie predstaviť hlavný chod obeda bez prílohy, ktorá sa dá pripraviť na „milión“ spôsobov. Hovoríme o nenahraditeľnej zelenine – zemiakoch. Ak neviete, kedy je správny čas ich vložiť do zeme alebo naopak, kedy ich z nej vybrať, prečítajte si niekoľko rád, ktoré vám dajú jasnú odpoveď.

Zemiaky je najlepšie sadiť na jar, keď je už zem vyhriata silnejším slnečným žiarením. Ráta sa tak s druhou polovicou apríla. Ideálne je sadiť ich do riadkov, ktoré sú od seba vzdialené približne 45 centimetrov, aby mali zemiaky dostatok priestoru na rast.

Čo robiť po vysadení

Podľa času dozrievania rozlišujeme skoré, poloskoré a neskoré zemiaky. Aby nadobudli optimálnu veľkosť, je dobré, ak ich počas vegetácie aspoň raz okopeme, poprípade oplečkujeme. Použiť tento polomechanický spôsob okopania zemiakov, je výhodný hlavne pre tých, ktorí majú veľké polia alebo na to majú menej času. Aby mala pôda dostatok živín pre rast zemiakov, je potrebné ju pohnojiť ešte v jesenných mesiacoch, raz za štyri roky. Najlepší je na to maštaľný hnoj. Následne ho treba zaorať, aby z neho neunikol dusík. Ak by ste to zanedbali, bolo by tu riziko slabšej úrody. Vo chvíli, keď zemiaková vňať dosiahne výšku približne 15 centimetrov, je potrebné urobiť oborávku, aby  sa  vytvoril dostatočný priestor pre rast hľúz v pôde. Veľkopestovatelia zemiakov robia oborávku už počas sadby zemiakov. V ich terminológii sa to nazýva tzv. slepá oborávka. Vzhľadom na to, že rozlišujeme tri spomínané rozdielne druhy zemiakov, je rôzny aj ich zber. Niektoré odrody sa zbierajú už v júni, to platí pre skoré odrody. Väčšina zemiakov sa však zbiera v septembri, kedy je vňať už vyschnutá. To nám signalizuje, že zemiaky sú pripravené na vyoranie alebo vykopávanie.

Ako zabrániť škodcom

Najbežnejším škodcom je pásavka zemiaková alebo ľudovo povedané „mandelínka“. Tu pomôže buď ručný zber alebo chemický postrek. Úrodu vám však môže napadnúť aj choroba, najčastejšie ide o napadnutie plesňou zemiakovou, ktorá napadáva vňať. V tomto prípade sa väčšinou používa chemický postrek alebo sa môže použiť  aj biologický – nechajte žihľavu namáčanú vo vode aspoň 2 týždne, a následne ich týmto výluhom postriekajte. V súčasnej dobe je trend, že sa na samotnú sadbu aplikuje chemický prípravok (moridlo), ktorým sa  zabráni, aby boli vňate napádané škodcom alebo chorobou, už od počiatku rastu.

 Kde bude zemiakom najlepšie po ich zbere

Skladujte ich v tmavej miestnosti pri optimálnej teplote 5 -10°C. Buď v paletách, debničkách, vo vreciach alebo len voľne vysypané. V domácich priestoroch je najideálnejšie uskladniť zemiaky v takzvanej hrobli. Je to pomenovanie pre pivnicu, ktorá je vykopaná v zemi. V dnešnej dobe však už fungujú aj klimatizované sklady pre veľkopestovateľov.

Takéto zemiaky nekonzumujte

Uskladnené zemiaky na jar zvyknú klíčiť. Ak tieto klíčky odtrhnete, dužina zemiaku začne černať a takýto zemiak už nie je vhodný na konzumáciu. Na prípravu jedál sa nemajú používať ani zelené zemiaky. Na jar je dôležité do starších zemiakov dávať počas varenia okrem soli aj rascu. Slúži to ako neutralizácia solanínu, ktorý je pre človeka nebezpečný.

Pripravte ich netradične a sladko

Zemiaky sú surovinou, z ktorých sa dá robiť nespočetné množstvo jedál. Buď ich použijeme len ako prílohu alebo ich zakomponujeme priamo do pokrmu. Jedným z netradičných kombinácií a použití zemiakov je orechovo – zemiaková torta.

Cesto: 4 vajcia, 300 g práškového cukru, 120 g mletých vlašských orechov, 300 g zemiakov uvarených v šupke, šťava a postrúhaná kôra z 1 citróna, 50 g hrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy

Parížsky krém: 250 g čokolády, 250 ml smotany na šľahanie

Postup:  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielka. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom dopenista. Do peny postupne zapracujeme mleté orechy, prelisované zemiaky, citrónovú kôru a šťavu. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Do zemiakovej zmesi postupne zapracujeme všetku múčnu zmes a sneh z bielkov. Tortovú formu dobre vymastíme a vysypeme múkou. Vylejeme do formy a upečieme.

2. Smotanu ohrejeme v menšom hrnci a na miernom ohni v nej rozpustíme čokoládu. Zmes odstavíme, necháme vychladnúť a dáme na cca 4 hodiny do chladničky. Vyšľaháme na krém.

3. Korpus rozdelíme na dve časti. Polovicu krému natrieme na prvú časť a na druhú natrieme lekvár podľa vlastnej chuti. Obe časti spojíme a dáme do chladničky. Ozdobiť môžeme šľahačkou.

ilustračná fotografia: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *