Mäsový koláč
Potrebujeme:
300 g hladkej múky, 200 ml mlieka, 20 g droždia, 2 lyžice oleja, 1/2 lyžičky soli, štipka cukru, tuk na vymastenie formy, vajce na potretie
Na plnku potrebujeme:
300 g zmesi mletého hovädzieho a bravčového mäsa, 3 paradajky, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajce, 1 paprika, 1 cibuľa, 1/4 lyžičky soli, štipka mletého čierneho korenia, štipka mletej rasce, štipka tymianu
Postup:
Mleté mäso najprv zmiešame s vajcami, pridáme nakrájané paradajky, rezančeky papriky, nasekanú cibuľu, rozpučený cesnak, korenie a soľ. V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie, cukor, lyžicu múky a necháme vykysnúť. Do múky pridáme vykysnutý kvások, zvyšné vlažné mlieko, olej a soľ. Následne vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť asi 30 minút. Cesto si rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme na plát vo veľkosti koláčovej formy. jednu časť vložíme do vymastenej formy a sformujeme zvýšené okraje. Potrieme plnkou a prikryjeme druhým plátom cesta. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do stredne vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút.
Ilustračné foto: sxc.hu