ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Na tieto veci si dajte v kuchyni pozor

Správna gazdinka trávi v kuchyni veľa času. Mala by mať teda všetko ohľadom manipulácie a prípravy jedla v malíčku. Pokiaľ sa tam ale nezdržiavate až tak často, no predsa si občas niečo navaríte, prečítajte si niekoľko varovaní, vďaka ktorým predídete mnohým nepríjemnostiam.

  • Nikdy nelejte vodu do vriaceho oleja. Vyhnite sa tiež vkladaniu mokrého umytého mäsa, či iných mokrých surovín na panvicu s olejom. Všetko dookola bude opŕskané. A to je ešte ten lepší prípad.
  • Už malé deti treba naučiť, že padajúci nôž sa nikdy nemá chytať. A takto si to pamätajte aj v dospelosti. V takomto prípade radšej rýchlo ustúpte bokom.
  • Po krájaní cibule, cesnaku, ale najmä čili si nezabudnite poriadne umyť ruky. Vyhýbajte sa najme kontaktu s očami.

chili-219917_640

  • Horúci hrniec nikdy neklaďte priamo na sklenený stôl. Rovnako nenalievajte vriacu vodu do sklenenej nádoby, ktorá na to nie je určená. Sklo môže vplyvom rozdielnych teplôt prasknúť.
  • Nepoužívajte kovové predmety na miešanie jedla na panvici s nepriľnavým povrchom. Zbytočne si ju zničíte.
  • Nepoužívajte tupé nože. Sú totižto nebezpečnejšie ako tie ostré, pretože pri ich manipulácii používame väčšiu silu a hrozí tak pošmyknutie a úraz.
  • Nikdy nepodávajte hosťom alebo hoci len rodine jedlo, ktoré ste vopred neochutnali. Ochutnávanie je nutné, pretože správne dochutené jedlo je základ.  Väčšinou ho treba ešte dosoliť alebo dokoreniť.
  • spices-541974_640Pri pečení, hlavne ak ste začiatočníci, vždy používajte kuchynskú váhu a odmerky. Lyžice a hrnčeky radšej používajte iba pri jednoduchších a overených receptoch. Piecť „od oka“ si môžu dovoliť iba skúsené cukrárky.
  • Nešľahajte bielky, v ktorých ostala hoci len malá časť žĺtka. Nikdy ich nevyšľaháte.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *