ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápadyZdravie

Cestovinové šaláty- ideálne na obed aj na večeru

 Počas letných horúčav je jedlo asi to posledné ,na čo máme chuť. Zo stúpajúcimi teplotami na teplomeroch klesá aj naša chuť do jedla. V letných mesiacoch nemusíte konzumovať kalorické jedlá a môžete si dopriať aj ľahké šaláty a to najmä z cestovín. Výhodou cestovinových šalátov je najmä ich rýchla a ľahká príprava a ak ich aj správne dochutíte, odmenia vás gurmánskym zážitkom. Prinášame vám niekoľko chutných receptov ako si domáci cestovinový šalát pripraviť aj v pohodlí domova.

 Vysoká teplota= menší pocit hladueat-2096272_1280

Pozná to azda každý z nás. V letných mesiacoch, keď sa hodnoty na teplomeroch šplhajú nebezpečne vysoko máme všetci čoraz menší hlad. Nedostatok jedla si naopak kompenzujeme bohatým pitným režimom. Nie je pravidlom, aby sme počas leta konzumovali mastné a kalorické jedlá, no niečo jesť musíme. Ideálnym jedlom na horúce letné dni sú jedlá z cestovín- konkrétne variabilné cestovinové šaláty. Nielen, že pri ich príprave nestrávite 4 hodiny, ale sú aj rýchlo stráviteľné. Cestovinami nepohrdnú ani vaše ratolesti a to najmä v prípade, ak ich zakomponujete do ich domácej prípravy.

Cestoviny majú za sebou bohatú históriu. Prvé zmienky o cestovinách sa datujú zo Starovekého Grécka, kde chudobnejší ľud trhal a sušil na slnku koláčové cesto. Táto novinka im zachutila natoľko, že ich s obľubou všade „propagovali“. O tom, že sušené koláčové cesto má niečo do seba sa presvedčili aj Rimania, ktorí ho zdokonalili a to tým, že ho nakrájali na pásy. Tak vznikli prvé lasagne. Základnými surovinami na výrobu cestovín sú pšeničná múka a voda. Ak chcete zdravšiu verziu cestovín, nahraďte pšeničnú múku celozrnnou. Existuje nespočetné množstvo druhov cestovín, takže ak sa rozhodnete pre chutný šalát, použiť môžete prakticky akýkoľvek z nich. Medzi najznámejšie druhy patria:

  • Špagety
  • Fusilli
  • Ravioli
  • Fettucine
  • Penne
  • Pappardelle
  • Farfalle
  • Tagliatelle
  • Lasagne
  • Rigatoni ..

Ako som písala už vyššie, cestovinový šalát si môžete vytvoriť z akéhokoľvek druhu cestovín. Záleží iba na tom, aké prísady v recepte chcete použiť a aké chute máte. Najviac pripravovaným druhom cestovín sú už tradične špagety. Tie zachránia hladné žalúdky najmä vašich ratolestí a to  vtedy, ak sa rozhodnú, že budú s vami vyjednávať.  

 4 TIPY na chutné a ľahké šaláty z cestovínpasta-1264056_1280

TIP č.1 Cestovinový šalát s majonézou/ jogurtom

Na prípravu tohto šalátu budete potrebovať cestoviny, ktoré pripomínajú špirálky- teda Fusilli. Ďalej paradajky, majonézu, kukuricu z konzervy, šunku a koreniny. Cestoviny si tradične uvaríte v osolenej vode a pridáte k nim majonézu. Ak chcete tento šalát zdravší, majonézu môžete nahradiť bielym jogurtom. Pokrájané paradajky, šunku a kukuricu pridajte k zmesi a dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Pre „fajnšmekrov“ je tu tip a to jedno nakrájané jablko. Dodá šalátu sviežosť a sladkosť.

TIP č.2 Šalát troch farieb

 Tento šalát bude naozaj farebný. Budete potrebovať balenie farebných cestovín, kyslú pochúťkovú smotanu, horčicu, tvrdý syr, jablko, šunkovú salámu, čerstvú pažitku a koreniny podľa chuti. Cestoviny uvarte v osolenej vode ako ste zvyknutí a primiešajte k nim zmes zo smotany a lyžičky horčice. Pridajte nakrájaný syr, šunku, jablko a dochuťte soľou a pažítkou. Šalát vám dvihne náladu svojou farebnosťou a výbornou chuťou.

TIP č.3 Cestovinový šalát s tuniakom

 Ak obľubujete ryby, tak tento šalát je stvorený priamo pre vás! Na recept si pripravte: cestoviny Farfalle, sladkú kukuricu z konzervy, 3 kyslé uhorky, tuniaka v oleji, 3 vajíčka, stredne veľkú cibuľu, tatársku omáčku, soľ a mleté čierne korenie. Tento šalát síce nepatrí k super zdravým, no ako „rýchlovka“ na obed alebo na večeru je vhodný a chutný zároveň. Postup je takmer rovnaký, čo sa týka varenia samotných cestovín. Uvarte ich v osolenej vriacej vode a poriadne premyte. Nakrájané uhorky, vajíčka, cibuľu a tuniaka z konzervy jednoducho pridajte k cestovinám. Následne k zmesi primiešajte tatársku omáčku a ak budete chcieť šalát kyslejší- pridajte aj šťavu z uhoriek. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením.

TIP č.4 Cestoviny s kúskom hydiny

 Kuracie mäso je vďačná surovina prakticky v čomkoľvek. Ak máte v chladničke kúsok kuracích prs a neviete, čo s ním, tak si ho pridajte do šalátu! Hlavnú úlohu v tomto recepte opäť budú hrať cestoviny Fusilli. Ďalšie ingrediencie sú: mrazená zelenina(mrkva, hrášok), sterilizovaná kukurica, pár kyslých uhoriek a spomínané kuracie prsia- aspoň pol kila. Cestoviny si uvarte, sceďte ich a kuracie mäso orestujte na olivovom oleji, až kým nebude mäkké a šťavnaté. K mäsu pridajte aj mrazenú zeleninu a pomaly duste, pokým nebude mäkká. Nakrájané kyslé uhorky a kukuricu pridajte s cestovinám a následne aj hotové mäso a zeleninu. Ak si trúfate, tak zmes ochuťte aj majonézou a zálievkou, ktorá bude pozostávať z horčice a gréckeho jogurtu. Na záver môžete pridať aj štipku soli a cukru a nakrájanú pažítku z vašej záhradky. Dobrú chuť!

Ak budete mať niekedy chuť na rýchly a ľahký letný obed, tak si pokojne pripravte niektorý šalát z cestovín. Na druhej strane ale buďte opatrní, pretože aj šalátu veľa škodí! 😉

 

Ilustračné foto:pixabay.com 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *