ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Nie je muffin ako cupcake

Chutné a najmä sladké koláčiky urobia radosť každému a vždy. Čo by ste povedali, ak by pred vás niekto položil jeden muffin a cupcakes? Ak ste si mysleli, že je to celkom totožný koláč len s dvoma pomenovaniami, ste na omyle. Aký je teda medzi nimi vlastne rozdiel?

muffins-1047049_1280
Muffiny s kúskami čokolády

Obľúbené muffiny

Ak by sme sa pohybovali len na našom území, určite by sme mohli tvrdiť, že muffiny sú oveľa známejšou pochúťkou. Častejšie sa objavujú vo výkladoch cukrární a aj v našich kuchyniach. Vlastne sa tomu ani nemusíme veľmi čudovať. Jedným z dôvodov je to, že výroba muffinov je jednoduchšia. Existujú rôzne recepty na ich prípravu a jedným z nich je aj takzvaný hrnčekový, kedy si všetky ingrediencie „vážite“ iba pomocou hrnčeka. Základom samozrejme ostáva známy papierový košíček.

Muffiny sú akousi formou pečiva na každý deň, no obľúbené sú najmä na raňajky. Najčastejšie bývajú čokoládové alebo vanilkové s kúskami horkej čokolády. Množstvo čokolády vás alebo nemusí zastrašiť, pretože práve muffiny sú narozdiel od cupcakes menej sladké. V súčasnosti sa môžete stretnúť aj so slanými muffinami, či dokonca neochutenými.

Hlavný rozdiel je v zdobení

Narozdiel od cupcakes sa muffiny nezdobia žiadnym krémom. Najčastejšie sa len do cesta pridajú kúsky čokolády, ktorá sa môže postrúhať aj na vrch. Krém nemusíte pridávať  ani z toho dôvodu, že muffinové cesto je oveľa vláčnejšie. Ďalší dôvod na bezkrémový vrch koláčika je ten, že po upečení zvykne muffin hore popraskať. Ak sa vám to stáva, nemusíte sa vôbec trápiť, pretože tak to má v prípade muffinov vyzerať. Američania o muffinoch radi žartujú a vravia, že sú to iba škaredé cupcakes.

Recept na maličké cupcakes je o niečo zložitejší a celá príprava trvá dlhšie. Narozdiel od muffinov sa cupcaky navrchu zdobia, najčastejšie krémom alebo marcipánom. Vyšperkujú sa tak, aby vyzerali ako minitortičky. Vybrať si môžete aj z ďalších jedlých ozdôb akými sú orechy, marcipánové guličky a iné malé dobroty.

cupcake-1264081_1280
Cupcake

Nie je cesto ako cesto

Najlepšie je ukázať rozdiel názorne. Veľkú úlohu zohráva už príprava cesta. Ak sa rozhodnete piecť muffiny, musíte zmiešať mokré suroviny v jednej miske a suché v druhej, pričom ich nakoniec spojíte. Výsledná hmota bude vláčnejšia, pevnejšia a zároveň jemná. Vďaka tomuto triku sa po upečení vytvorí spomínaná prasklina a zľahka opečená kôrka.

Všetky potrebné suroviny na cupcakes treba vymiešať naraz. Po upečení by vám mali vzniknúť hladké tortičky, ktoré môžete zdobiť podľa vlastných predstáv krémom alebo poliať ich polevou a obsypať marcipánovými ozdobami. Najklasickejší krém si vytvoríte pomocou mlieka, kukuričného škrobu, žĺtkov, kryštálového cukru a masla. Z mlieka, cukru a škrobu si uvarte hustý puding. Doň pridajte žĺtka a za stáleho miešania počkajte kým nevychladne. Nakoniec už stačí pridať maslo a krém je hotový.

Jednoduchý recept na skvelé kokosové muffiny s černicami nájdete aj tu.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *