Nutella: kráľovná čokoládových pomazánok?

Nutella je taliansky fenomén, ktorý ovládol naše kuchyne a teší sa veľkej popularite. Ak máte zlý deň, prežívate rozchod alebo máte svoje každomesačné trápenie, zajedať to zmrzlinou alebo lyžicami Nutelly nie je nič výnimočné. Nutella má všestranné použitie od plnky do palaciniek, nátierky na toasty, pomoci pri žiali, či dokonca ako farba na vlasy. Viete, čo všetko však nájdete v lyžičke tejto orieškovej nátierky?

 Kontroverzný obsah

nutella-754483_1280Nutella je čokoládový krém z lieskových orechov a vyrába ju známa talianska firma Ferrero, ktorá stojí za výrobou aj iných skvostov zo sveta cukroviniek. Za vznikom tejto pomazánky nebol úmysel ale skôr to, že sa zdanili kakaové bôby a tým sa zvýšila aj cena výroby. Ide len o vylepšenú receptúru inej pomazánky z roku 1941. Volala sa Pasta Gianduja a tvorilo ju 50% mandlí a 50% čokolády. Gianduja sa vyrábala vo veľkom v meste Piemont a v pevnom stave, nie v podobe krému. V roku 1963 bolo zloženie poupravené a produkt bol nakoniec pomenovaný na našu známu Nutellu.

Nutellu tvorí prevažne cukor, rastlinný olej (palmový olej) lieskové orechy (13%), sušené mlieko (8,7%), kakaový prášok (7,4%) a emulgátor (sójový lecitín). Diskutovaný palmový olej vyvolal rozruch a to najmä u ochrancov prírody zo združenia Greenpeace, ktorí pridanie oleja do Nutelly odsúdili.

Ak chcete zdravšiu verziu, čokoládovej nátierky, pripravte si ju sami doma. Miesto klasického cukru použite med, alebo agávový sirup. Kakaový prášok vymeňte za kvalitné holandské kakao, palmový olej môžete nahradiť avokádom alebo kokosovým olejom. Lieskové orechy ponechajte, ale pridajte k nim napríklad pekanové, či kešu oriešky. Mlieko môžete pokojne nahradiť kokosovým mliekom a zdravá verzia nátierky je na svete. Veríme, že vám bude chutiť ešte viac.

Škodliviny v cukrovinkách ich účinky na naše telo:

  • Cukor: spôsobuje kazenie zubov, obezitu a v súčasnosti je považovaný za drogu č.1 a závislosť na ňom sa prirovnáva k závislosti na marihuane, či kokaíne
  • Tuky: ak sú v kombinácii so spomínaným cukrom, veľmi zle pôsobia aj na vnútorné orgány. Nasýtené tuky pri istých teplotách uvoľňujú karcinogénne látky a zvyšujú vznik rakoviny
  • Sójový lecitín: často- krát geneticky modifikovaná sója
  • Odtučnené mlieko: ak mlieko nebolo z ekologického chovu, obsahuje hormóny a chémiu a navyše ak ste alergikmi, tak vám toto môže spôsobiť nemalé problémy, pretože mlieko zahlieňuje a je veľkým alergénom
  • Lieskové orechy: sami o sebe sú zdravou náhradou sladkostí a obsahujú zdravé tuky, no v kombinácii s vyššie spomenutými surovinami ich význam zaniká
  • Kakaový prášok: ak je zbavený tuku je upravovaný a neobsahuje prospešné kakaové maslo

Prečo je palmový olej tŕňom v oku?

Je to jeden z najlacnejších olejov, vhodný na vyprážanie. Tu ale jeho pozitíva končia. Odborníci mu nefandia, pretože obsahuje mnoho škodlivých látok pre srdce, cievy, cholesterol a najviac smutné je to, že na jeho výrobu padajú každoročne stromy v dažďových pralesoch. Zarážajúce je to, že až 90% tohto oleja pochádza z Indonézie, kde rastie väčšina zelených pľúc pre ľudstvo a to vo forme stromov. Na získavanie palmového oleja sa musia rozšíriť palmové plantáže a tým sa pralesy ničia a zmenšujú. Toto všetko spôsobuje eróziu pôdy, úhyn chránených druhov živočíchov, najmä orangutanov, ktorí sú nútení opúšťať svoje pôvodné územia. Tí menej šťastní uhynú rovno na mieste. Produkcia skleníkových plynov je tiež zvýšená a to len nahráva faktu, že ľudstvo zomrie na následky globálneho otepľovania.

Ešte stále si myslíte, že rozchod alebo chuť na sladké je dobré zajedať lyžicami Nutelly? 😉

 

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *