ČlánkyOvocie a zelenina

Jablká, plody plné vitamínu C

Takmer každé ročné obdobie so sebou prináša mnoho príležitostí na zber záhradných plodov. Jeseň je špecifická hlavne v dozrievaní jabĺk. Viac o blahodarných účinkoch a typoch na ich spracovanie nájdete v nasledujúcich riadkoch.

V našom teplotnom pásme sa jablká rodia vo veľkej miere. Pre človeka sú veľmi dôležité aj kvôli doplneniu minerálov a výživných látok. Často však nad týmto zlatom medzi ovocím ohŕňame nos a uprednostňujeme skôr exotické druhy ovocia. Je to však veľká chyba.

Jadrovník nevyhadzujte

Je dobre známe, že aj odborníci odporúčajú dať si každý deň na desiatu aspoň jedno, dve jablká a nebudete viac potrebovať lekára. Vitamíny obsiahnuté v tomto ovocí vás ochránia aj pred tými najväčšími jesennými strašiakmi – chrípkou, kašľom aj teplotou. Mnohým pri konzumovaní jabĺk prekáža šupka, a preto ju väčšinou dávajú dole. Avšak práve pod šupkou je ukrytého najviac zdravia, konkrétne 13 vitamínov – A, B, C a iné. Rovnako dôležitý je aj jadrovník. Po zjedení jablka by vám v rukách mala ostať iba stopka. Šupka, dužina a jadrovník zregenerujú a očistia organizmus a znížia aj hladinu cholesterolu.

Jablká miesto cukru a návštevy u zubára

Najlepšou alternatívou cukru je prírodné sladidlo, med. Ak ho však nemáte po ruke, postačí aj obyčajné jablko, pretože má vysoký obsah fruktózy. Sladká jablčná šťava zásobuje vaše telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd a taktiež dobre zasýti.

Vitamín C sa v jablku nachádza vo veľkej miere, dezinfikuje ústnu dutinu a aj preto sa označuje ako prírodná zubná pasta. Zubári odporúčajú konzumáciu jabĺk aj preto, že odstraňujú zvyšky stravy a masírujú ďasná. Žutie zároveň precvičuje žuvacie svaly a svaly tváre. Neznamená to však, že zubné kefky nadobro vymeníme za jablká.

apples-529444_640Ďalšie pozitívne účinky jablka:

  • stabilizuje hladinu cukru v krvi,
  • podporuje trávenie,
  • blokuje tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov,
  • povzbudivo pôsobí na nervovú sústavu,
  • chráni mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

Jablká v kuchyni

Najväčší význam pre zdravie majú pre nás jablká v surovom stave. Ako pochúťky sa však upravujú na rôzne spôsoby. Rýchly jablčný kompót alebo pyré je preferovanou prílohou aj v diétnej kuchyni. Mnohí si jablká pripravujú aj na spôsob domácej výživy. Tá je najvhodnejším zdrojom potravy pre najmenšie deti. Vďaka jemnej chuti sa jablká môžu pridávať aj do jedál z rýb či hydiny.

Jablká je najlepšie skladovať na suchom, tmavom a chladnom mieste, napríklad v debničkách. Teplota na mieste skladovania by nemala presiahnuť 5°C a nemala by klesnúť pod bod mrazu.

Pripravte si vitamínovú bombu

Skvelým a rýchlym zdrojom energie, prírodného cukru a skvelej chuti je aj jablkovo – mrkvový šalát, nazývaný aj  vitamínová bomba. Stačí ak mrkvu, jablká (aj so šupkou) postrúhate do jednej misy a pokvapkáte šťavou z citróna. Pridať môžete aj na malé kúsky pokrájaný pomaranč. Aby sa uvoľnil alfa a beta karotén, pokvapkajte šalát olivovým olejom.

ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *