Tešíte sa na husacie hody? Pripravte si ich doma

Konečne jeseň – konečne husacie hody. S týmto dlhoočakávaným obdobím prichádza aj záťaž pre naše žalúdky. Husacine či kačacine, domácim lokšiam alebo karamelizovanej kapuste vskutku odolá len málokto. Za chvíľu budú na nás tieto dobroty číhať na každom rohu. Našťastie, toto nie je článok, ktorý vám bude hovoriť o škodlivosti konzumácie mastného. Práve naopak. Inšpirujte sa radami od nás a pripravte si doma skvelé husacie hody. 

Prezradíme vám pár skvelých tipov, ako si husacie hody môžete pripraviť hravo aj doma. Aj keď sa na toto hodovanie určite tešíte, treba však myslieť aj na svoje zdravie a aj v tomto prípade platí, či už ste doma, alebo v reštaurácií – všetko s mierou. 

Výber kvalitnej husaciny je základ 

Ak si chcete husacinu pripraviť doma a nemáte skúsenosti s jej chovom, v obchodoch je najlepšie sa orientovať podľa vzhľadu. 

Dobrá hus by mala vážiť približne 6-8 kíl. Dôležitým atribútom k výberu tej správnej je aj farba, teda hus by nemala mať stmavnutú kožu. Ak nekupujete mrazenú husacinu, ale čerstvú, môžete si k nej aj privoňať. Nepríjemný zápach vám indikuje, že ju nemáte kupovať. Rovnako peknú zlatistú farbu má mať aj pečeň. Nemala by byť mazľavá so šedým povlakom. 

Nebojte sa žalúdočných problémov, aj husacie hody si môžete pripraviť na ľahší spôsob. Namiesto lokše či karamelizovanej kapusty siahnite po zaváraných uhorkách alebo paprikách. Pečené mäso zajedajte chlebom, ktorý dokáže stiahnuť mastnotu. 

Hus alebo kačica sa pripravuje tradične v celku. Pri vložení do rúry by mal byť ohrev nastavený zospodu aj zvrchu. Preto je najlepšie ju pripravovať v elektrickej rúre. V plynovej si túto lahôdku pripravíte veľmi ťažko, keďže telo z nej prúdi len zdola. V oválnom pekáči s vyššími stenami, aby sa husacina udržala vo vlastnom tuku a nebola vysušená. Samozrejme, hus môžete počas pečenia potierať marinádou, ktorá jej dodá správnu chrumkavú kôrku. 

Husacina alebo kačacina?

Kvalitné bielkoviny sú pre naše tkanivá, bunky, hormóny, ale aj enzýmy priam nevyhnutnosťou. A aj keď je pravdou, že kačacie mäso obsahuje pomerne veľké množstvo nasýtených tukov a cholesterolu, je bohaté aj na omega nenasýtené mastné kyseliny. Tie značne podporujú zdravie nášho srdca. Tento druh mäsa však okrem toho nešetrí ani obsahom mnohých vitamínov, minerálov, zinku, horčíka, draslíka, selénu, zinku či vápnika. Vaše bunky, tkanivá, enzýmy, ale aj hormóny sa tak tejto delikatese určite potešia minimálne tak, ako vaše chuťové poháriky. Pamätajte však na osvedčené nepísané pravidlo „všetko s mierou“.

Husacie mäso je tomu kačaciemu veľmi podobné. Aj v tomto prípade platí, že patrí medzi tučné mäsá s vysokým obsahom mastných tukov, no skvelé je, že sa v ňom nachádzajú aj rôzne esenciálne kyseliny. Jeho striedmejšia konzumácia tak rozhodne nie je na škodu a o poriadnu dávku tej správnej energie núdzu mať určite nebudete. Pozitívom tejto pochúťky je opäť vysoký obsah draslíka, bielkovín, vápnika, fosforu a v neposlednom rade aj vitamínov skupiny A či B. Poriadnych hodov sa tak určite nemusíte obávať ani v tomto prípade.

Tento rok sa zbytočne netrápte s prípravou celej husi. Pripravte si niečo jednoduchšie a chutnejšie. Rillette z husacieho stehna s kapustovým pyré a lokšou si zamilujete.

Na rillette z husacieho stehna budeme potrebovať:

  • 1 pár husacích stehien
  • 400 g červenej nastrúhanej kapusty
  • 1 ks zemiakovej lokše
  • ½ červenej cibule
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 dcl červeného vína
  • masť
  • soľ
  • čierne korenie
  • bobkový list
  • pár vetvičiek tymianu 

Ako na to:

Najprv si husacie stehná dobre osolíme a vypečieme kožu. Vložíme do pekáča alebo do zapekacej misy, pridáme tuk z panvice, ktorý sa nám vypiekol a pridáme roztopenú kačaciu alebo husaciu masť tak, aby boli zaliate. Pridáme vetvičku tymiánu, bobkový list, celé čierne korenie, zakryjeme a pečieme na 120 °C asi 2 hodiny tak, aby bolo mäso úplne jemné. 

Oberieme ho od kosti a s pomocou kuchynského robota rozsekame na malé kúsky. Za mixovania pridáme postupne asi 3 PL masti. Pre lepšiu chuť môžeme pridať aj orechy. Ochutnáme, či je mäso dostatočne ochutené a natlačíme ho do menšej okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. 

Pripravíme si pyré, ktorého základom je cibuľa. Do panvice si dáme cibuľu, cukor a červené víno, na tomto základe podusíme červenú kapustu. Keď bude kapusta úplne mäkká, rozmixujeme ju a prepasírujeme cez jemné sitko. Dochutíme soľou a čiernym korením a ešte za tepla primiešame trošku studeného masla. Z lokše si vykrojíme rôzne tvary – trojuholníky. Môžeme ich fritovať v panvici s troškou masti a osolíme. Husací rillette podávame rozotrený na fritovanej lokši spolu s kapustovým pyré. Dobrú chuť.

Páčil sa vám tento článok? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *