Nie je salaš ako koliba

Reštaurácie, bufety, bistrá alebo prevádzky s rýchlym občerstvením. To všetko sú miesta, kde zájdeme ak máme hlad a naša kuchyňa je príliš ďaleko. My sme namiesto luxusných podnikov s vyberaným vínom a malými porciami na tanieroch, zavítali do najlepších salašov a kolíb na Slovensku.

Nie je salaš ako koliba!

V prvom rade si musíme vysvetliť aký je medzi nimi rozdiel. Niekomu možno tieto názvy pripadajú ako celkom totožné. Z určitej časti je to naozaj pravda, pretože na oboch sa s určitosťou dočkáme tradičných slovenských pochúťok. Nie je však salaš ako koliba. Koliba je budova, ktorá je zvyčajne vybudovaná vo forme zrubového domu, teda z dreva a so šikmou strechou. Pred kolibou je parkovisko pre hostí a samozrejme čo najpríjemnejšie prostredie okolo. Koliby a salaše majú väčšinou spoločné situovanie v prírode. Nie často sa stane, že nájdete kolibu či salaš v meste. Avšak práve v Košiciach existuje jedna výnimka, o ktorej si povieme neskôr.

„Producenti“ jedla za ohradou

dav

Vráťme sa teraz k salašom. Od kolíb sa rozlišujú najmä veľkosťou. Salaše by sa mali spájať nielen s dreveným zrubom, ale aj s priľahlými oploteniami, v ktorých sa pasú ovce, kozy alebo iné zvieratá. Keďže sa na salašoch najčastejšie tešíme na výrobky zo syra, je skutočne potrebné, aby mali salaše prístup k čerstvému ovčiemu alebo koziemu mlieku. Práve z neho potom priamo na mieste vyrábajú bryndzu, tvaroh alebo syry, na ktorých si návštevníci neskôr pochutnávajú.

Spomenuli sme, že ako koliba, tak aj salaš je najčastejšie umiestnený v prírode. Takýto typ stravovacieho zariadenia sa nachádza najmä na Liptove, Orave alebo Spiši. Ak chcete byť na dvoch miestach naraz, vychutnať si skvelé a tradičné slovenské jedlo a zároveň aj nádherný výhľad, tak by určite mali svoje auto odparkovať pri kolibe Holica nad obcou Huty. Toto miesto je prechodom medzi Liptovom a Oravou. V tomto prípade je vhodné dodať aj to, že koliby narozdiel od salašov ponúkajú okrem občerstvenia aj ubytovanie. Práve to je dostupné aj na tomto mieste.

Koliba bez remixov či letných hitov

Ak vás hnevá, že niektoré drevené salaše či koliby sa podriadili trendu modernej doby a púšťajú aj na tomto mieste hity zo súkromných rádií, tak sa určite nemusíte báť navštíviť práve toto miesto. Tu sme sa presvedčili, že ak chce niekto prevádzkovať tradičnú slovenskú kolibu, tak to robí so všetkým čo k tomu patrí. Znamená to, že obsluha má na sebe kroje, stoly sú z mohutného dreva, pokochať sa môžete tradičnými pracovnými nástrojmi z minulosti a do uší vám budú prichádzať len tóny slovenských ľudoviek. Presne tak, ako sa na správnu kolibu patrí.

Salaš s históriou

Kolibu sme neskôr prestriedali za salaš. Zmenili sme pritom aj pozíciu a z rozhrania Oravy a Liptova sme sa presunuli do srdca Spiša. Vodiči neradi schádzajú z diaľnice na cesty druhých alebo tretích tried. V tomto prípade sme túto odbočku spravili veľmi radi. Hneď pri Spišskom hrade sa totižto nachádza jeden z najlepších 11312821_978172402227402_8287721761036939297_oa najznámejších salašov na Slovensku. Jedného dňa na obed nás privítalo príjemné prostredie Spišského salaša. Ten šíri tradíciu spišskej domácej kuchyne už od 1964. Práve tento areál je ukážkovým príkladom toho, ako by správny salaš mal vyzerať. Viacero budov, ktoré sú obyté drevom, detské ihrisko, parkovisko pre hostí, hospodárske budovy, ovce s kozami, ľudová hudba, interiér vyzdobený tradičnými slovenskými prvkami a samozrejme široký výber jedál. Už niekoľko desaťročí je možné na tomto mieste ochutnať nefalšované pochúťky akými sú bryndzové halušky, pirohy alebo domáca zabíjačka. Miesta pre hostí boli navýšené aj dobudovaním takzvanej Furmanskej izby hore na poschodí, o ktorej možno viacero ľudí ešte stále nevie.

Romantika pri Mare

Romantiku môžete zažiť aj na salaši. Predstavte si „bryndzovú“ večeru pri ligotajúcom sa západe slnka. Pýtate sa ako je to možné? Stačí, ak navštívite nie menej známy salaš Dechtáre priamo pri Liptovkej Mare. Pri tomto salaši si môžete okrem jedla zakúpiť aj syrové výrobky alebo iné suveníry pre svojich známych. Ako motiváciu vám predkladáme aj zopár osvedčených dobrôt z „dechtárskeho“ menu. Pochutiť si tu môžete na výbornej kapustnici alebo rybacej polievke, známej aj ako halászle. Bryndzové halušky so slaninou, bez slaniny, s klobásou, s údeným, s kôprovou omáčkou alebo syrom. Vynikajúci je aj baraní či kurací perkelt s domácimi haluškami alebo grilovaný oštiepok, ktorý sa dokonale pohrá s vašimi chuťovými pohárikmi. Tak čo? Myslím, že aj tento zlomok vám nazbieral slinky na slovenské dobroty.

breakfast-2445547_1920Salašníctvo v meste

Ako sme už spomínali, existuje pár výnimiek, kedy je salaš alebo koliba situovaná v meste. Jedna sa nachádza aj pod Sídliskom KVP v Košiciach. Vlastne to už možno považovať za miestnu časť Myslava. Na rohu prvej ulice si môžu aj mestskí ľudia zájsť na bryndzové halušky, avšak atmosféra v tejto kolibe nie je až tak tradičná ako v tých ostatných mimo miest. Ďalším príkladom je aj Stará Ľubovňa, v ktorej na každej strane nájdete či už kolibu alebo salaš. Tie sú však narozdiel od predošlého mestského kolibového zariadenia už oveľa bližšie tradíciám. Nielen ponukou ale aj vzhľadom budovy.

Tradície treba rozhodne zachovávať aj v takejto forme. Nemusíte priamo nejaký ten salaš či kolibu vlastniť, ale určite sa aspoň raz vyberte podporiť túto formu gastronómie a uvidíte, že nebudete ľutovať.

Foto: autor

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *