Dezerty a múčne jedláReceptyVianoce

Obľúbená vianočná štóla

Vianočná štóla patrí medzi tie sladkosti, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole. Stala sa akousi tradíciou, ktorú si väčšina z nás obľúbila. Jedinečné kysnuté cesto vypĺňajú všakovaké dobroty. Od orieškov, sušených hrozieno kči brusníc až po kandizované ovocie, ktoré je natoľko sladké, že na cukor môžete rovno zabudnúť.

Po upečení rozvonia váš domov vianočnou atmosférou. Stačí ju len dobre posypať práškovým cukrom a vyzerá dokonale. Ako správny vianočný koláčik. Dáte si?

Vianočná štóla – ingrediencie:

Na kvások:

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 1 droždie
  • 1 Pl kryštálového cukru
  • hrsť hladkej múky  

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • ¼ soli
  • 100 g orieškov
  • 50 g kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry
  • 100 g kandizovaného ovocia podľa chuti
  • 150 g sušených hrozienok
  • 50 g sušených brusníc
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • 150 g masla
  • 4 Pl rumu
  • 1 Pl medu
  • štipka mletej škorice
  • štipka muškátového orieška

Na ozdobu:

  • maslo na potretie
  • práškový cukor 


Ako na to: 

Najprv si pripravíme kvások bez ktorého by vianočná štóla nevyšla. Do misky si dáme vlažné mlieko, v ktorom rozpustíme droždie. Pridáme kryštálový cukor a premiešame. Zmes poprášime hladkou múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť približne 20 až 30 minút. 

Medzi tým si hrozienka a brusnice vysypeme do misky, zalejeme rumom a necháme odležať. Do ďalšej misky si preosejeme hladkú múku, pridáme vanilkový cukor, soľ, mletú škoricu, muškátový oriešok, posekané oriešky, pomarančovú a citrónovú kôru, kandizované ovocie podľa chuti. Scedíme si od rumu hrozienka a brusnice a prisypeme na kôpku k múke a zvyšným ingredienciám a všetky suroviny dobre premiešame. Pridáme jedno celé vajíčko, mlieko, kvások, roztopené maslo, med a rum. Všetko spolu dobre premiešame a za pomoci kuchynského robota vypracujeme cesto. 

Hotové nadýchané cesto opäť poprášime troškou múky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu. Vykysnuté cesto jemne rozvaľkáme na pracovnej doske a následne ho preložíme na polovicu. Namiesto jednej veľkej, si môžete cesto prekrojiť a pripraviť si dve menšie vianočné štóly. Dáme na plech a necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť. pripravenú vianočnú štólu pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 60 minút. Upečenú štólu potrieme roztopeným maslom a posypeme práškovým cukrom. Voilá, vianočná štóla je hotová, dobrú chuť a krásne sviatky!

Vianočná štóla

Páčili sa vám tento recept ?Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám vianočná štóla chutila 😉 Ďalšie zaujímavé inšpirácie a vianočné recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii Vianoce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *