Osviežujúci bylinkový šalát s bulgurom
Tento bylinkový šalát ktorý možno poznáte pod názvom Tabbouleh je obľúbený najmä v arabských krajinách, v ktorých je slnko neznesiteľne horúce. A keďže slnko nad našou krajinou už dosahuje na oblohe vrchol, je ten správny čas predstaviť vám tento osviežujúci bylinkový šalát o čosi podrobnejšie. Môžete si ním vylepšiť horúce dni v meste, v práci, doma alebo pri večernej grilovačke.
Tabbouleh je pre skutočných milovníkov byliniek a korenín, pretože po správnosti ich obsahuje veľké množstvo. Petržlenová vňať, pár lístkov mäty dodá vášmu šalátu vynikajúcu osviežujúcu chuť, ktorá vám v horúcich dňoch dodá potrebnú energiu. Tento bylinkový šalát sa výborne hodí nielen ku grilovanému mäsu, ale aj k dusenému hovädziemu alebo jahňaciemu.
Na šalát budeme potrebovať:
- 120 g bulguru
- 1 čl soli
- 4 väčšie paradajky
- zväzok petržlenovej vňate
- 15 ks lístkov čerstvej mäty
- šťava z ½ citróna
- 4-5 lyžíc olivového oleja
- čierne korenie
Ako na bylinkový šalát:
Začneme s prípravou bulguru, ktorý zalejeme 250 ml vriacou vodou, osoľte zarovnanou lyžičkou soli a prikryte pokrievkou a varte na jemnom ohni približne 5 minút. Bulgur stiahnite zo sporáka a nechajte ho 15 minút odpočívať, kým nedôjde do mäkka. Medzi tým, ako bulgur naberá na sile a objeme si nakrájame nadrobno paradajky. Petržlenovú vňať a mätu môžete nakrájať na väčšie kúsky.
Uvarený bulgur zmiešame s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Do ochuteného bulguru zmiešajte paradajky a bylinky a nakoniec podľa chuti pridajte soľ a čierne korenie. Nechajte 10 minút odležať, aby sa chute prepojili a voilá osviežujúci bylinkový šalát je hotový. Dobrú chuť!
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ?
Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.