Praktické rady do vašej kuchyne
Každej gazdinke príde vhod, ak má pri sebe vždy niekoho, kto by jej dokázal poradiť pri pečení alebo varení. V prípade, že sa pri vás nenachádza mama, prípadne svokra a vy ešte nemáte dostatočné množstvo skúseností, môžete sa od dnešného dňa spoľahnúť na nasledujúce rady.
- Ak šampiňóny pokvapkáme citrónovou šťavou, zostanú pekné biele.
- Aby mäso pri pečení riadne zmäklo, vložíme do pekáča banánovú šupku.
- Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ak ho pred pečením pokvapkáme citrónovou šťavou.
- V lise na cesnak pretlačíme cibuľu pokrájanú na malé kúsky. Pokrm ochutený získanou šťavou bude chutný a aromatický.
- Voda pri varení cestovín nevykypí, ak hranu pokrievky dookola potrieme maslom.
- Nové zemiaky ľahko očistíme, ak ich najprv namočíme do slanej vody.
- Aby sa pri zahusťovaní pokrmov múkou nevytvárali hrudky, múku trochu osolíme.
- Pridaním lyžičky citrónu do ryže dosiahneme, že sa nebude lepiť.
- Tvrdý syr ostane dlho čerstvý, ak ho vložíme do plastovej nádoby spolu s dvomi kockami cukru.
- Ak si cesto na palacinky prelejeme do krčahu, môžeme ho priamo nalievať na panvicu.
- Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou.
- Mäkký syr ľahko postrúhame, ak ho vložíme na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrieme olivovým olejom.
- Ak robíme zemiakové pyré, postrúhajme k zemiakom aj jablko, budú chutnejšie.
- Ak pri zaváraní prepichneme uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou, nezostanú vo vnútri duté.
- Ak chceme, aby káva mala lahodnejšiu chuť, pridajme do nej trochu vanilkového cukru.
- Olej by pri vyprážaní nemal stmavnúť, ak do panvice vložíme špáradlá.
- Aby špenát ostal pekný zelený, musíme ho variť neprikrytý a iba tesne pred podávaním.
- Pri pečení koláčov môžeme mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.
- Koláče uložené do vzduchotesnej nádoby s niekoľkými kockami cukru. Ostanú čerstvé a neplesnivejú.
- Ak potrebujeme rýchlo očistiť cesnak, ponorme ho neošúpaný nachvíľku do vriacej vody.
- Na pudingu sa po uvarení nevytvorí koža, ak na ešte horúci nasypeme práškový cukor. Pri chladnutí ostane povrch mäkký a krémový.
- Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.
Ilustračné foto: pixabay.com