Dezerty a múčne jedláRecepty

Fotorecept: Čokoládová torta

Potrebujeme:
Cesto:
2 vajcia
65g cukru
25g hladkej múky
80g čokolády
80g masla

Chrumkavá plnka:
100g čokolády
150g posekaných orechov
2 PL cukru

Čokoládová pena:
90g mlieka
100g sladkej smotany
3 žĺtka
Pomarančová kôra
20g cukru
250g čokolády
4 dcl smotany na šľahanie

Poleva „zrkadlo“
210g cukru
75g vody
70g kakaa
150g smotany
8g želatíny

Postup:
1. Pri príprave cesta vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.
1

2. Do vyšľahanej peny pridáme roztopenú čokoládu zmiešanú s maslom, múku a všetko spolu premiešame. Cesto vylejeme do okrúhlej tortovej formy a pečieme asi 13minút pri 170 °C.
2

3. Na rozpálenej panvici opražíme nasekané orechy (lieskové, vlašské, pistácie) s cukrom, kým sa nám nevytvorí karamel, ktorý obalí orechy. Keď sú orechy skaramelizované, odstavíme ich z plynu, necháme vychladnúť a premiešame ich s roztopenou čokoládou (ja používam stále mliečnu).
3

4. Zmiešané orechy navrstvíme na upečené cesto. Plníme do formy aby torta nakoniec mala svoj tvar.
4

5. Čokoládová pena: z cukru, žĺtkov mlieka a sladkej smotany si pripravíme anglický krém a to tak, že všetko spolu vymiešame a na miernom ohni pomaly zahrievame za stáleho miešanie. Krém miešame dovtedy, kým nám trochu nezhustne (taký riedky puding), overíme si to aj tak, že po drevenej vareche prejdeme prstom a ostane nám na nej celá čiara.
POZOR: Krém nevaríme, inak sa nám žĺtka zrazia. Keď je krém hotový primiešame k nemu roztopenú čokoládu.
5

6. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha a premiešame opatrne s vychladeným čokoládovým krémom. Krém navrstvíme do tortovej formy a vrch pekne uhladíme.
6

7. Takto naplnenú formu dáme celú do mrazničky, aby nám pena poriadne stuhla a aby sa neroztopila, keď na ňu dáme teplú polevu.
7

8. Polevu si pripravíme nasledovne: želatínu necháme napučať v studenej vode. V malom hrnci nechajte zovrieť cukor s vodou pri teplote 103°C. Odstavíme z plynu a pridáme kakao, poriadne premiešame a potom dolejeme smotanu spolu so želatínou. Premiešame, precedíme cez sitko, aby neostali hrudky a polejeme ňou tortu ktorú sme tesne predtým vybrali z mrazničky. Tortu polievame na grile, aby nám poleva mala kde stiecť.
8

9. Na ozdobu torty som použila len čokoládu, ktorú som si roztopila, natrela na fóliu a nechala v chladničke ztuhnúť. Následne som z nej povykrajovala obdĺžniky a poprikladala som ich na tortu. POZOR: Pomocou pinzety, inak budú na čokoláde vaše odtlačky prstov 🙂 Prajem Vám dobrú chuť a verte, že torta je skutočne úžasná.
9

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *