Rukola: Zdravá nutričná zelenina
Rukola je listová zelenina, ktorá je nabitá nutričnými výhodami pre takmer všetky oblasti tela. Známa je ako pikantný doplnok každého šalátu, môžeme ju však použiť aj na iné skvelé recepty, napr. na pizzu, k pestu či k polievkam.
Rukola je výborným zdrojom mnohých živín, ktoré podporujú zdravie očí, vrátane beta-karoténu, ktorý vaše telo môže premeniť na vitamín A. Je vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínu C a K kyseliny listovej, vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, mangánu, zinka, medi a vitamínu B6. Obsah flavonoidov má niekoľko výhod. Zabraňujú zlepeniu tepien, znižujú krvný tlak, zvyšujú prietok krvi, znižujú zápal a zlepšujú funkciu krvných ciev.
Rukola je silným afrodiziakom najmä v kombinácii s inými prírodnými rastlinami ako je čakanka, šalát kôpor a levanduľa.
Nízky príjem vápnika je spojený s vyšším rizikom osteoporózy a zlomenín. Jeho primeraná konzumácia zlepšuje zdravotný stav kostí. Päť listov rukoly prispieva k vašej dennej potrebe vápnika.
Ako zahrnúť viac rukoly do každodenného života
Pridajte hrsť čerstvej rukoly na omeletu alebo do čerstvej šťavy či smoothie. Pripravte si skvelé kuracie soté s rukolou. Na malom množstve olivového oleja opražíte kuracie mäso a dochutíte čerstvo mletým čiernym korením a čerstvo nastrúhaným parmezánom. A úplne na záver pridáte nakrájanú rukolu. Túto zeleninu tiež môžete pridať k obloženému sendviču.
Zdroj: medicalnewstoday.com
Foto: pixabay.com