Ryba na štedrovečernom stole
Podľa slovenských tradícií sa v každej domácnosti na štedrú večeru podáva ryba. Ešte stále je najobľúbenejší kapor, no v posledných rokoch sa začínajú tešiť pozornosti aj morské druhy rýb ako napr. morská šťuka, losos či treska. Najdôležitejšie však je, aby ryby bola zaručene čerstvá.
Ak naozaj chceme pripraviť tradičnú večeru, vysmážané podkovičky z kapra nesmú chýbať. Ich príprava je veľmi jednoduchá. Kapra na noc namočíme do mlieka, umyjeme, pokrájame na podkovičky, ktoré obalíme v trojobale a vysmážame. Podávame s majonézovým šalátom.
Pečené pstruhy sú tiež veľkou pochúťkou hodnou vianočného stola. Môžeme ich jednoducho pripraviť tak, že do umytých pstruhov poukladáme plátky citróna, poprikrývame ho plátkami masla, posypeme soľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou a bielym mletým korením. Pečieme prikryté v alobale. Vhodná príloha sú pečené zemiaky.
Ak máme chuť na zmenu, môžeme siahnuť po morských rybách. Rodina sa určite prekvapí ak na tanieri objaví napr. pikantný kari losos. Pripravíme ho tak, že plátky lososa pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou, necháme hodinku odležať a prudko ich opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán. Prilejeme smotanu, prisolíme, pokoreníme a pridáme kari. Necháme prejsť varom. Ak varíme aj pre deti, vhodnejší je losos na bylinkovom masle, kedy lososa opekáme na grile a na horúce kúsky ukladáme rozpustiť bylinkové maslo.
Sumec na kapary omáčke je ďalšia lahôdka, ktorá môže zožať veľký úspech. Kúsky sumca vysmážame na masle, vyberieme, prilejeme smotanu a dochutíme soľou, bielym korením a nasekanými kaparami. Omáčku necháme prevariť a kúsky ryby pri podávaní ňou polievame.
Ani pečená treska nezaberie veľa času. Tresku umyjeme, poukladáme na ňu kúsky masla, prelisovaný cesnak, posypeme korením na pečenú rybu a prikryté alobalom pečieme vo vyhriatej rúre.
Už si len premyslieť, čo vyskúšať.
Prajeme dobrú chuť!
Foto: sxc.hu