Sušené ovocie a zelenina
Sušenie je jednou z najzdravších metód na spracúvanie a konzervovanie potravín. V minulosti ju naši predkovia využívali najčastejšie, sušili nielen ovocie, zeleninu, bylinky, huby, ale aj mäso a ryby. Potraviny krájali na malé kúsky a sušili ich na slnku, ponavliekané na nitkách na suchých povalách či teplých peciach a zabezpečili si tým pravidelný prísun vitamínov aj počas dlhej zimy.
My sme na rady starých materí dávno zabudli, no vedci nám pripomenuli, že sušením sa z potravín odparuje len voda, zachovávajú sa cenné minerály a vitamíny (podľa štatistík až 85%), tak sa k nemu opäť vraciame. Pulty obchodov zaplnili sušičky ovocia, ktoré výrobu zjednodušia a urýchlia, no aj bez nich si vieme poradiť. Stačí nám len trocha času a chuti do práce.
Sušiť môžeme čokoľvek, všetky druhy ovocia, ktoré môžeme dávať deťom ako maškrty alebo ich namočiť vo vode a piecť z nich chutné koláče. Sušené ovocie obsahuje veľa vlákniny a cukru, preto by sme ho mali konzumovať s mierou.
Zelenina je vhodná na všetky druhy polievok a jedál, takisto ako aj huby. Pred používaním ich krátko namočíme do vlažnej vody. Sušenú zeleninu môžeme aj pomlieť na mäsovom mlynčeku a využívať ju ako polievkové korenie.
Pokiaľ si sušené potraviny kupujeme v obchodoch, netreba ich zabudnúť pred konzumáciou poriadne poumývať vodou. Na ich konzerváciu sa totiž často využíva síra, ktorá môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
Foto: pixabay.com