Tvarohový závin s hrozienkami

Tvarohový závin je veľmi rýchly dezert, ktorý s prípravou a pečením budete mať hotový približne za hodinu. Zjedený však bude oeľa skôr, to vám garantujeme.

Určite už máte nejakú tú skúsenosť so závinom z lístkového cesta. Najklasickejší je ten jablkový. Celkom obľúbený v našich končnách je aj závin s makovou plnkou a višňami. Tvarohový závin sa u nás doma často nepečie, preto som sa rozhodla podeliť sa s vami o výborný recept. Lebo ak ho už pečieme, tak jedine podľa tohto návodu.

Na tvarohový závin budeme potrebovať:

  • 1 balíček rolovaného lístkového cesta 
  • 1 Zlatý klas 
  • 1 hrsť sušených hrozienok 
  • 250 g hrudkového tvarohu 
  • 1 vanilkový cukor 
  • 1 vajce 
  • 100 g kryštálového cukru 
  • 250 ml mlieka 
  • 50 g masla 
  • 1 PL rumu 
  • vajíčko na potretie

Ako na to:

Tvarohový závin začneme prípravou hrozienok, ktoré si pre začatím namočíme do rumu a necháme ich odstáť. Následne si pripravíme tvarohovú plnku. Do hrnca si dáme mlieko, zlatý klas, kryštálový a vanilkový cukor a žĺtok. Všetko spolu dobre premiešame a privedieme k varu a uvaríme si hustý puding. Do horúceho puding primiešame precedené rumové hrozienka. Zo zvyšného bielka si vyšľaháme tuhý sneh. Do vlažného pudingu primiešame tvaroh, zmäknuté maslo a pomocou kuchynského mixéra dôkladne premiešame. Na záver primiešame do hmoty hustý bielkový sneh. 

Na pomúčenej pracovnej doske si pomocou valčeka rozvaľkáme lístkové cesto. Na prípravu závinu používam hotové zrolované lístkové cesto, ktoré jemne pomúčim a trošičku ho rozvaľkám do obdĺžnikového tvaru. Je to jednoduchšie, ako sa trápiť s kockou lístkového cesta.  Následne na cesto navrstvime tvarohovú plnku. Okraje závina zložíme dovnútra a závin po dĺžke zrolujeme. Hotový závin môžeme popichať vidličkou a potrieme ho rozšľahaným vajíčkom. Tvarohový závin pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C približne 20 minút. Dobrú chuť.

tvarohový závin

Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám tvarohový závin s rumovými hrozienkami chutil. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *