Vanilkové palacinky s černicami
Potrebujeme:
200 g hladkej múky,
500 ml mlieka,
2 vajcia,
1 PL cukru,
štipka soli,
1 lyžička vanilkovej esencie,
olej (na smaženie),
Náplň:
250 g jemného tvarohu,
2 vanilínové cukry,
1 PL citrónovej šťavy,
Poleva:
3-4 hrste černíc (môžu byť aj mrazené),
1 PL cukru,
1 PL Zlatého klasu.
Postup:
Z ingrediencií na palacinky si vymiešame riedke cesto, no nie až príliš. Množstvo múky a mlieka však môžeme prispôsobiť podľa seba. Nezabudnime na vanilkovú esenciu. Stačí jedna lyžička, je dosť výrazná. Na panvicu nalejeme pred každou dávkou cesta trošku oleja a postupne pečieme palacinky. Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň. Tvaroh vymiešame s vanilínovým cukrom a citrónovou šťavou. Kto má rád sladšie, môže pridať viac (obyčajného) cukru. Černicovú polevu môžeme pripraviť aj z mrazených kúskov. Vložíme ich do hrnca, varíme a miešame, až kým nevznikne riedka masa. Pridáme k nej cukor a lyžicu Zlatého klasu. Palacinky naplníme tvarohovou plnkou, zrolujeme alebo preložíme na trojuholníky, polejeme černicovou polevou a ozdobíme šľahačkou.
Foto: autor