Varené víno: zahreje a zlepší náladu

Ku Vianociam patrí nielen stromček, darčeky a dobroty na stole. Ich neodmysliteľnou súčasťou sú taktiež  teplé vianočné nápoje. Jedným z najobľúbenejších nápojov pre dospelých je rozhodne varené víno.

mulled-wine-972827_1280Každý rok sa v mestách po Slovensku konajú vianočné trhy, ktoré sú plné všelijakých dobrôt – od klobás až k trdelníkom. Dobré jedlo však treba aj niečím „spláchnuť“ a práve na to slúžia hrejúce a chutné vianočné nápoje. Na každom poriadnom trhu nájdete minimálne jeden stánok, z ktorého vyžaruje tradičná vôňa vareného vína.

Varené víno, ktoré naši českí susedia volajú svařák, má európsky pôvod a je tradičným nápojom najmä vo vianočnom období. Vyrába sa z bieleho alebo červeného vína a jeho neodmysliteľnou súčasťou sú rôzne aromatické korenia. Ďalšou charakteristickou vlastnosťou je, že sa podáva výlučne v teplom stave. Ak stojíte vonku a teplota je pod nulou, nič vás nedokáže zahriať lepšie ako pohár teplého vínka.

Vo svete existuje aj jeho nealkoholická náhrada a to v podobe vareného jablčného muštu. Jablčný cider alebo iné nealkoholické pivo má po uvarení a dochutení koreniami sladkastú chuť a príjemne vás ohreje.

Kombinujte

V priebehu rokov sa recept na varené víno zdokonaľoval a prispôsoboval danej dobe. Pridávanie korenín závisí od toho, aký druh vína chcete variť, ale aj od toho, v akej ste krajine. Do klasického francúzskeho vína stačí pridať 2 kúsky celej škorice, 20 klinčekov, jeden pomaranč nakrájaný na plátky s pol šálky koňaku na dochutenie. Naopak Nemci do vareného vína pridávajú ¼ šálky cukru, jeden badián, polovicu citróna nakrájaného na plátky, 3 klinčeky a 3 struky kardamónu. Môžete si vytvoriť aj „elixír života“ pomocou šalvie, mäty, nasekaných fíg a desiatich klinčekov.

Pripravte si voňavý vianočný nápojadvent-1380137_1280

Nebojte sa experimentovať a pridať aj netradičnejšie ingrediencie ako med, zázvor, hrozienka alebo dokonca nadrobno nasekané mandle. Dbajte najmä na postup prípravy, aby sa všetky použité koreniny rozvoňali čo najviac. Vybrané víno s aromatickými koreninami dajte do väčšieho hrnca a za občasného miešania varte približne 20 minút. Dajte si pozor, aby vám víno nezačalo vrieť, pretože tak by z neho mohol vyprchať všetok alkohol a dôležitá aróma. Keď sa z vína začne pariť a cukor, respektíve med sa už rozpustil, môžete začať nalievať do pohárov. Víno už len dozdobte plátkom citróna alebo pomaranča. Samozrejme, najskôr treba odstrániť všetky pridané korenia alebo bylinky. Ak sa rozhodnete uvariť si ho doma, určite nesiahnite po drahom a skvelom víno, ale po inom dobrom, ktoré sa dá kúpiť vždy a všade.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *