Dezerty a múčne jedlá

Vyskúšajte tradičné pudingy

Pudingy sú jemné múčniky, varené v pare. Preto ich povrch nemá opečenú kôru, sú veľmi ľahko stráviteľné. Ich nevýhodou, práve tak ako pri ľahkých nákypoch je, že ich treba podávať ihneď po upravení, ináč strácajú kyprosť, alebo sa aj zrazia. Namiesto klasických pudingov, ktoré si môžete zohnať v potravinách, vám prinášame pár receptov na niektoré menej tradičné, no o nič menej chutné pudingy rôznych druhov.

Chlebový puding

Potrebujete: 9dkg postrúhaného chleba, 5 lyžíc rumu, 5 dkg masla, 4 žĺtky, 9 dkg cukru, 3dkg loja, 3dkg citronátu, 2dkg kandisovanej pomarančovej kôry, 5 dkg hrozienok, na hrot noža škorice, štipka tlčených hrebíčkov, tuhý sneh zo 4 bielkov.

Príprava: Postrúhaný chlieb polejeme rumom. V mise rozotrieme maslo s cukrom do peny a pridáme jeden žĺtok po druhom. Potom primiešame na kocky nakrájaný obličkový loj, na jemné rezančeky nakrájaný citronát a kandisovanú kôru, škoricu hrebíčky, hrozienka, rumom navlhčený chlieb a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Cesto vlejeme do vymastenej, jemnou strúhanou žemľou posypanej formy a varíme pomaly v pare 1 hodinu. Nákyp podávame s čerešňovou alebo višňovou omáčkou.

Ryžový puding

Potrebujete: 7 dkg ryže, 5dkg mandlí, ½ l mlieka, 5dkg masla, 3 žĺtky, 7dkg cukru, sneh z 3 bielkov.

Príprava: Ryžu preberieme, umyjeme a súčasne s postrúhanými mandľami dáme do mlieka variť. Keď ryža zmäkne a zhustne, pridáme maslo. Do vychladnutej kaše zamiešame cukor a jeden žĺtok po druhom. Nakoniec primiešame tuhý sneh z bielkov. Puding dáme do vymastenej, preosiatou strúhanou žemľou posypanej formy a varíme v pare ¾ hodiny. Keď puding vyklopíme, dáme do prázdneho stredu zavárané alebo čerstvé marhule a všetko polejeme marhuľovou šťavou.

Gaštanový puding

Potrebujete: 16 dkg jedlých gaštanov, 3/8 l mlieka, vanilka, 7 dkg cukru, 6 dkg masla, 4 žĺtky, sneh zo 4 bielkov.

Príprava: Gaštany olúpeme, dáme na chvíľu do vriacej vody a olúpeme z nich aj vnútornú tenkú šupku, nalejeme na ne mlieko a varíme ich, kým zmäknú. Potom ich prelisujeme, pridáme k nim vanilku, cukor, maslo a necháme ich na miernom ohni podusiť, až zhustnú. Do vychladnutých zamiešame žĺtky a z bielkov tuhý sneh. Puding dáme do vymastenej, strúhanou žemľou posypanej formy variť na 1 hodinu.

Autor: Patrik, Foto: sxc.hu

Pozrite si aj: Domáci čokoládový puding

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *