Z črepníka priamo na tanier
Ak ste milovníkmi čerstvých byliniek, ktoré si ešte aj vlastnoručne dopestujete vo vašej kuchyni, určite vás bude zaujímať, že dokonca aj niektoré druhy kvetov sa dajú jesť. Ulahodia vašim očiam, aj chuťovým pohárikom.
Experimentovať s jedlými kvetmi začali už Číňania a to pred 5000 rokmi. Ich pôvod je však v starovekom Ríme a tešia sa svojej obľube už takmer 150 rokov. V minulosti boli výlučne výsadou luxusných reštaurácií a vychutnávali si ich iba ľudia, ktorí mali hlbšie do vrecka. Doba sa však zmenila.
Vhodné na konzumáciu sú iba kvety, ktoré si vlastnoručne dopestujete, bez postrekov a hnojenia. Nevhodné sú kvety z kvetinárstva a verejných parkov, pretože sú plné pesticídov a sú zdraviu škodlivé – skôr ako gurmánsky zážitok vám zaručia zdravotné problémy.
Pri zbere platí pravidlo, že kvety by ste mali dobre poznať a je lepšie zbierať na miestach, ktoré nie sú znečistené smogom a prachom. Ak ste alergickí na peľ, nekonzumujte kvety, ale lupene, ktoré predtým dôkladne očistite.
Je známych viac ako 70 druhov kvetov, ktoré ulahodia vašim chuťovým bunkám. Patria k nim napríklad levanduľa, ruža, fialka, sedmokráska, púpava, prvosienka, fuksia. Každý kvet má charakteristickú chuť a skvelo okorení nejeden šalát. Levanduľa je sladká – vhodná do dezertov, tmavšie odrody ruží majú silnú chuť, hodia sa do džemov a nápojov, fuksia je zas pikantná a je vždy krásnou prílohou. V talianskej kuchyni sú obľúbené vyprážané cuketové kvety – taliani dokonca pridávajú lupienky kvetov aj do zmrzlín, limonád a cestovín.
Ak nemáte to srdce na konzumáciu vami dopestovaných kvetov, tak len oceňujte ich krásu a pôvab. Najkrajšie kvety sú aj tak darované z lásky – nemusia byť na tanieri.
Ilustračné foto: pixabay.com