Zapekaný karfiol s tarhoňou
Karfiol je superpotravina, ktorú môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Najzdravšie využitie je uvariť ho v osolenej vode a pridať k nemu ďalšie chutné ingrediencie, bez akéhokoľvek vyprážania. Skúste uvariť obed, ktorý bude zdravý a zároveň chutný.
Potrebujeme:
1 karfiol,
1 cibuľa,
mrkva,
zelená fazuľka,
cuketa,
100 g tarhoňe,
paradajkový pretlak,
1 ČL karí korenia,
kúsok masla,
tofu,
soľ,
čierne korenie.
Postup
- Najskôr dáme jednotlivé ružičky karfiolu do osolenej vody a varíme, až pokiaľ nebude mäkký.
- Na panvičku dáme rozpustiť maslo alebo kokosový olej. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a posudíme dozlatista. Potom môžeme pridať pokrájané fazuľky, nastrúhanú mrkvu, cuketu, soľ a čierne korenie. Všetko to spolu podusíme.
- Keď je zelenina mäkká, pridáme pretlak, karí korenie a podlejeme trochou vody.
- Po chvíli do omáčky prisypeme tarhoňu a necháme aspoň 15 minút variť pod pokrievkou.
- Polovicu z uvareného karfiolu dáme naspodok zapekacej misky.
- Na karfiol vylejeme hotovú omáčku a navrch poukládame zvyšok karfiolu spolu s tofu (môžete ho nastrúhať alebo nakrájať na plátky).
- Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C, približne 15 až 20 minút.
Foto: autor