Bylinky a koreninyČlánkyReceptyZelenina

Sladký paradajkový džem s čili

Nebojte sa, nejde o džem ako džem. Aj keď jeho konzistencia tomu nasvedčuje. Počuli ste už o džeme z paradajok? Sladký paradajkový džem s čili je výborný napríklad namiesto kečupu. Môžete si ho pridať ako omáčku či dip k mäsu alebo zelenine.

Tí, čo majú radi pikantnejšie, nemusia sa obmedzovať pri krájaní čili papričiek. Dokonca si môžete do toho džemu zamiešať aj na jemno nastrúhaný zázvor či okoreniť zaujímavými koreninami alebo bylinkami. Kreativite sa medze nekladú a preto nebojte sa experimentovať vo vlastne kuchyni a otvorte svojim chuťovým pohárikom nové obzory. Sladký paradajkový džem vám určite bude chutiť.

Na paradajkový džem s čili budeme potrebovať:

  • 8 väčších paradajok
  • 10 Pl kryštálového cukru
  • 125 ml octu
  • ½ Čl soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 Čl čili vločiek (ak máte domáce čili papričky, nakrájajte tie)
  • menší zázvor

Ako na to:

Sladký paradajkový džem začneme pripravovať tak, že si umyjeme a nakrájame paradajky na menšie kocky. Olúpeme cesnak a taktiež nakrájame na drobno.  Nakrájané paradajky vložíme do hrnca. Pridáme kryštálový cukor a ocot. Premiešame aby sa cukor pekne rozpustil a varíme aspoň 5 minút.

Potom osolíme, pridáme cesnak a čili. Dobre zamiešame a varíme, kým nie sú paradajky úplne mäkké a sirup hustý. Ak máte radi pikantné, do zmesi môžete primiešať najemno nastrúhaný zázvor. Rovnako sa nebojte experimentovať a pridať aj rôzne bylinky. 

Ak sa vám hmota stále nepozdáva, môžeme urobiť aj podobnú skúšku, ako keď varievame  ovocný džem. Vezmeme tanierik, na ktorý dáme za lyžičku džemu a chvíľu počkáme. Ak získa po vychladnutí tú správnu konzistenciu, môžeme džem nalievať do čistých zaváraninových pohárov. Dôkladne uzatvorené fľaše otočíme aspoň n 5 minút hore dnom. Voilá, sladký paradajkový džem je hotový.

Páči sa vám tento recept na sladký paradajkový džem s čili? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *