Zázvor pre výnimočnú chuť a pevné zdravie
Tak ako je na Slovensku tradičnou súčasťou našej kuchyne soľ, v Juhovýchodnej Ázii nesmie chýbať vzhľadom netradičný, no svojimi účinkami vynikajúci zázvor. Ľudia po celom svete ho poznajú už vyše tritisíc rokov a neustále je obľúbenou prísadou do nápojov či jedál. Nielen vďaka svojim účinkom, ale aj svojej prenikavej vôni a chuti, sa tiež využíva v tradičnej medicíne a je súčasťou aromaterapie.
Počiatky pestovania zázvoru ležia v oblastiach Južnej Ázie. Postupne sa začal využívať aj v indickej kuchyni a do Európy sa dostal vďaka arabským obchodníkom a španielskym objaviteľom. Jeho najväčším dovozcom je Ázia a India. Okrem týchto krajín sa mu venujú aj v karibskej oblasti, Afrike či dokonca v Austrálii. Zaujímavosťou je, že najkvalitnejší zázvor pochádza z Jamajky a dodnes rastie aj vo voľnej prírode v tropických pralesoch.
Nielen v indickej kuchyni
Zázvor sa u nás označuje aj ako ďumbier lekársky. Je to vlastne koreň rôzneho tvaru, ktorý pod šupkou ukrýva dožlta sfarbenú dužinu plnú vitamínov. Konkrétne sa v ňom nachádza najmä draslík – v 100 g je až 400 mg tejto minerálnej látky. Čerstvý zázvor má ostrú a sladšiu chuť s nádychom citrónu. Na prípravu jedál sa používa aj oveľa štipľavejší sušený zázvor. Len na porovnanie – jedna čajová lyžička sušeného ďumbiera sa rovná jednej polievkovej lyžici čerstvého zázvoru. Na pultoch sa môžeme stretnúť aj s kandizovanou verziu tohto koreňa. Tá nám síce vydrží dlhšie, no nenahradí nám typickú vôňu a zdravotný efekt čerstvého zázvoru. Využíva sa najmä v indickej a ázijskej kuchyni, kde sa pridáva do sladkých aj slaných pokrmov: zázvorového pečiva, do piva, pečeného mäsa a rôznych limonád. Či už ho máte doma čerstvý, varený, sušený alebo nakladaný, priaznivo bude pôsobiť vždy.
Všeliek z Orientu
Zázvorový koreň je právom označovaný za všeliek. Má totižto blahodárne účinky najmä na tráviaci trakt a pôsobí napríklad proti kŕčom v tráviacom ústrojenstve. Podporuje produkciu žlče, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stimuluje cirkuláciu krvi. Chrípka na nás útočí takmer v každom ročnom období, a nie je nič lepšie, ako sa brániť čerstvým zázvorom. Medzi jeho účinky totižto patrí aj prevencia proti chrípkovým ochoreniam. Najlepším liekom je čerstvý zázvorový čaj. Stačí, ak si očistíte kúsok zázvoru, nastrúhate ho na jemnom strúhadle priamo do hrnčeka s zalejete vriacou vodou. Tu bude v spojení s citrónom a medom bude bojovať proti všetkým baktériám v tele.
Zázvor ako zdravšia alternatíva
Zázvor dokáže organizmus ochrániť najmä vďaka svojim antiseptickým účinkom a má schopnosť eliminovať mnohé vírusy a baktérie. Ak vám zvykne byť pri cestovaní zle, skúste vymeniť Kinedril za kúsok zázvoru. To isté vyskúšajte aj pri bolestiach hlavy. Zázvorom sa dá dokonca nahradiť aj káva, a to kvôli tomu, že bojuje aj proti ospalosti. Viaceré štúdie tiež dokázali, že zázvorové výťažky spomaľujú vznik nádorových ochorení. Celkovo možno povedať, že zázvor povzbudzuje metabolizmus a obranyschopnosť nášho organizmu.
Ilustračné foto: pixabay.com