ČlánkyMagazínNezaradenéPozvánky a reportáže

Zimný festival jedla v Baránku – dve bonusové jedlá od šéfkuchára a ochutnávka vín

Na území celého Slovenska prebieha 7. ročník Zimného festivalu jedla, ktorý trvá 6 týždňov a končí sa 24. februára 2019. Vďaka podujatiu má každý možnosť ochutnať gurmánske špeciality vybraných reštaurácií. Kuchári podnikov zostavili festivalové menu z troch jedál – Naše ikonické jedlo, Kuchárová voľba a Chute regiónov.

Medzi stálice podujatia patrí reštaurácia Baránok v Košiciach. Spomedzi zapojených podnikov pravidelne vyhráva aj súťaž o najlepšie menu. Tento rok ponúka festivalovým návštevníkom aj dve bonusové predjedlá ako pozornosť od šéfkuchára. Okrem toho nás podnik potešil aj 3 vzorkami vín od vinárstva U Koňa a tým, že podávané menu nám prišiel predstaviť zakaždým sám šéfkuchár.

Jednotlivé jedlá hodnotíme bodmi, pričom najviac bodov je 5.

Bonusy od šéfkuchára
Predjedlá ako prekvapenie nás príjemne prekvapili. Domáci chlieb s kozím syrom a kandizovaným ovocím vystriedal langoš ochutený tradičnými surovinami našej krajiny. Langošové cesto bolo ľahké a jemné, ani stopy po oleji. S bryndzou a slaninkou chutil výborne.

 

 

 

 

 

 

Chute regiónov podľa kuchára reštaurácie prezentuje boršč, ktorý je podávaný netradične a človeka aj zasýti. V polievkovom tanieri sme dostali taštičky plnené kapustou a hubami, husacie mäso, rehydrovanú repu a sušenú kyslú smotanu. Šťavu z fermentovanej repy sme si liali do taniera sami a chrumkavé taštičky po namočení zmäkli. Prekvapivou bola sladká chuť polievka, chute použitých surovín sa pritom nemiešali, ale každá vynikla. Naše hodnotenie: 5 bodov.

Kuchárovou voľbou pre festivalové menu boli krokety z údeného bravčového jazyka, podávané s karfiolovým pyré a bielou čokoládou, s penou z pečených kurčiat a gaštanmi. Chuť pyré bola výrazná, čo by niekomu mohlo prekážať. Naše hodnotenie: 4 body.

Dezert v podobe ikonického jedla bol prispôbený obsiahlym štyrom chodom pred ním – osviežil a chutil, pretože žalúdok na záver degustácie nezaťažil. Ringloty a datle ochutené levanduľovým medom a javorovým sirupom vyvažoval hruškový sorbet. Naše hodnotenie: 5 bodov.

Za 23 eur sme teda v podniku mali namiesto 3-chodového menu s minerálkou a vínom/malým pivom 5-chodové bohaté a chutné menu ozvláštnené aj vybranými druhmi vín, ktoré ladili s chuťami jedál. Zimný festival jedla trvá do 24. februára, degustačný kupón si zakúpite na www.zimnyfestivaljedla.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *