Ako správne krájať a servírovať syry
Ak patríte medzi milovníkov syrov, isto ste ochutnali už množstvo druhov týchto mliečnych dobrôt. Viete ich však správne krájať a servírovať? Syry rôznej konzistencie si vyžadujú odlišné zaobchádzanie pri porciovaní. Ohúrte návštevu lákavou misou plnou kvalitných syrov.
Ako správne servirovať syry
Najčastejšie sa syry krájajú na kocky, trojuholníky alebo plátky. Závisí to od toho, na čo ho chcete použiť. Obvykle sa servírujú tak, aby chute, konzistencia, druhy a tvar syrov bol v kontraste. Najvhodnejšia na krájanie je drevená doska, pretože mäkké drevo nôž neotupí. Misa alebo drievko by malo ponúkať jeden syr z každého hlavného typu. Ponúkať ich môžete tiež na tácke, v košíku, na sklenených podnosoch alebo bridlicovej doske. Mäkké syry servírujte na mramorovej alebo keramickej doske. Ich chladný povrch bráni vytekaniu jemného vnútra.
Ak pri pohostení použijete viac druhov, nemali by ležať jeden na druhom. Treba ich poukladať vedľa seba, aby sa chute jednotlivých syrov nepomiešali. Taktiež sa neodporúča ponúkať veľa druhov naraz, pretože ich chute sa pobijú. Optimálny počet je šesť druhov. Skombinujte napr. mladý kozí syr, s bielou plesňou, tvrdý, s modrou plesňou a ovčí syr, ktorý môže byť ochutený bylinkami. Takéto drievko oživí vizuálne aj chuťovo každú párty či oslavu. Odhaľovanie rozdielnych chutí je potešením i gastronomickým zážitkom. Pokiaľ sa všetok neskonzumuje v jeden deň, odporúča sa prikryť ho skleneným zvonom. Pri nižších teplotách vydrží v rovnakej kvalite niekoľko dní.
Na sendviče sú vhodné plátky syra bez kôry. Plátky spôsobujú, že chuť syra sa plne rozvinie na jazyku, prikryjú sa všetky chuťové poháriky a zážitok je intenzívnejší. Plátky však krájajte tesne pred podávaním, aby zbytočne nevyschli.
Pomôcky na krájanie syrov
Na krájanie a servírovanie syrov existuje celá rada nožov a strúhadiel. Aby sa vám syry nelepili na nôž a dosiahli ste vkusný výsledok v podobe pravidelných plátkov či kociek, vyskúšajte špeciálne nože na syry. Investícia do týchto nožov sa určite oplatí. Základnou pomôckou na krájanie tvrdších syrov je ostrý nôž s dvoma zahnutými hrotmi, ktoré po odkrojení umožňujú napichnúť každý kúsok a preniesť ho na tanierik.
Tvrdé syry, napr. parmezán, sa môžu strúhať nadrobno alebo krájať špeciálnymi škrabkami (plátkovačmi) na plátky. Tie sú vhodné aj na mäkké a stredne tvrdé a na lisované zrejúce. Na parmezán existuje aj špeciálny nôž trojuholníkového tvaru.
Mäkké syry bez kôry sa ľahšie krájajú nožom s drôtikom (strunkovým krájačom) alebo nožom s dutinkou či s úzkou čepeľou.
Na plesňové syry sa môže používať maslový nôž alebo nôž v tvare sekáčika.
Veľmi mäkké druhy syrov sa podávajú a oddeľujú lyžicou.
Bochníkové a štvorcové syry by sa mali krájať ako torta, aby mal každý kúsok pevnejšiu kôrku aj jemnejší stred. Chuť totiž nie je vo všetkých častiach rovnaká. Pri okraji býva o čosi ostrejšia ako vo vnútri. Základnou zásadou správneho servírovania je aj správna teplota. Syr by ste mali vyložiť z chladničky aspoň pol hodinu pred servírovaním, aby sa rozvinula jeho chuť a aróma.
Plesňové syry je však dobré nakrájať hneď po vybratí z chladničky, aby príliš nezmäkli. Pre lepšie krájanie sa môže nôž namočiť do horúcej vody.
S čím syry kombinovať
Syry môžete podávať v kombinácii s figami, bobuľami hrozna, ríbezľami, jablkami, hruškami, jahodami či s vlašskými orechmi. Chuť čerstvých syrov, ako napr. ovčí, feta, či mozarella, zvýraznia bylinky a korenia, najčastejšie bazalka alebo mletá červená paprika a výborne sa k nim hodia cherry paradajky. Dôležitou prílohou je tiež chlieb alebo pečivo. Najvhodnejšou kombináciou je však dobré víno, ktoré ich chuť najlepšie doplní.
Foto: pixabay.com
Výborný článok! Ukladám si
Krásny článok (y) doplním tip na šikovné nože na syr – profikuchar.sk – tam poradia online a ten náš nôž od nich je perfektný