Slivky: Pozrite si 8 TOP receptov so slivkami

Niekedy sú tie najlepšie a najchutnejšie veci tie najjednoduchšie. Medzi dobroty z detstva, na ktoré si spomínam sú babkine pečené buchty z kysnutého cesta, ktoré boli naplnené kyselkavým slivkovým lekvárom. Slivky sa mi spájajú ešte s obdobím varenia lekváru – klasicky, vonku v obrovskom kotly, ktorého obsah bolo treba neustále miešať obrovskou “varechou”. A vám sa slivky s čím spájajú? 

Oválne plody s mäkkou šťavnatou dužinou chutia, pomáhajú pri chudnutí a dokonca aj liečia. Miesto majú v každom ovocnom sade a dám ruku do ohňa za to, že nepoznám záhradu, v ktorej by nebol zasadený aspoň jeden slivkový strom. Inak, vedeli ste, že slivka patrí medzi ovocie, ktoré má najväčší počet odrôd? Slováci jednoducho slivky milujú…

slivky

Výnimočné a plné zdravia  

Každé ovocie či zelenina dokáže prekvapiť svojimi vlastnosťami. Slivky síce veľa vitamínu C nepobrali, no za to obsahujú vitamíny skupiny Bé. Tie sú dôležité najmä pre zdravú pokožku, nechty, vlasy, krvotvobu dobrú pamäť a samozrejme pre zdravé srdce. Okrem Béčka dodajú nášmu telu vitamín A a E, ktorý chráni pred niektorými druhmi rakoviny. Slivky znižujú cholesterol v krvi a chránia pred infarktom a mŕtvicou. Okrem vitamínov sú tiež bohaté na minerály. Z početného zastúpenia spomenieme napríklad fosfor, draslík, vápnik, síru, horčík, železo či zinok. 

Slivky sú taktiež bohaté na vlákninu. Práve preto sú najlepším a najúčinnejším “prípravkom” pri zápche. Niektorí lekári ešte aj dnes odporúčajú, netrápiť telo liekmi, ale siahnuť po prírodnom “preháňadle” akým sú slivky.

Bohaté využitie v kuchyni 

V období zimy, keď sme obmedzení si ovocie len kupovať, je fajn vytiahnuť zo špajze zavárané, alebo z mrazáku mrazené. Slivky sú výborné na konzervovanie. Samozrejme, najlepšie chutia čerstvé, práve odtrhnuté zo stromu, alebo upečené v sladkom voňavom koláči. No verte nám, v zime ich oceníte.

Páči sa vám táto séria receptov zo sliviek? Podporte ich zdieľaním na Facebooku 🙂 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *