Jedálny a nápojový lístok pre tehotné ženy
Je známe, že s tehotenstvom zároveň klesá imunita a mamičky sú tak náchylnejšie na vznik rôznych infekcií spôsobených potravinami. To môže v niektorých prípadoch ohroziť nielen mamičku, ale aj samotné bábätko.
Alkohol nie je jediným nápojom, ktorý si tehotné ženy musia odoprieť. Rovnako by mali zachádzať aj s nepasterizovaným mliekom či ovocnými šťavami. Tie môžu obsahovať baktérie ako listéria alebo E.coli spôsobujúca hnačkovité ochorenia. Ak vás tehotenské chute nepustia, pred pitím si džús aspoň na minútu prevarte. V prípade mlieka radšej siahnite po pasterizovanom. Do svojho nápojového lístka si môžete pridať aj ovocný alebo bylinkový čaj. Majú lahodnú chuť aj bez prisladenia, čím sa možno vyhnúť nadbytočnému príjmu cukru.
Ak sa rozhodnete piecť koláč počkajte, kým sa cesto dôkladne dopečie. Zistiť to môžete známym trikom s dreveným špáradlom. Zapichnite ho do stredu koláča a ak sa naň nič neprilepí, môžete pokojne degustovať. Surové cesto na koláče či torty môže ukrývať salmonelu.
Netreba zabúdať ani na veľmi dôležitý vitamín – kyselinu listovú. Prijímanie potravín s týmto vitamínom je vhodné najmä pre ženy, ktoré bábätko ešte len plánujú, a taktiež aj počas prvého trimestra. Vitamín zo skupiny B-komplex je potrebný pre látkovú premenu bielkovín a nukleových kyselín a zároveň aj tvorbu, obnovu a celkové fungovanie buniek celého tela. Najviac kyseliny listovej sa nachádza v týchto potravinách: kuracia a morčacia pečeň, sója, fazuľa, reďkovka, paradajky, špenát, melón, maliny, čučoriedky a bravčová pečeň.
Počas tehotenstva a dojčenia sa zvyšuje spotreba magnézia. Nevyhnutné je najmä na stavbu kostí, vývoj plodu a uľahčuje i samotný priebeh tehotenstva. Existuje mnoho prírodných zdrojov, ktoré vám dodajú dostatočné množstvo magnézia. Nájsť ho môžete v orechoch, datliach, artičokách, špenáte, treske a taktiež v kandizovanom ovocí. Samozrejme, že sa nesmie zabúdať ani na čerstvé ovocie. Mnohé druhy sú zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha zvyšovať imunitu organizmu a patrí medzi antioxidanty.
Aj keď máte počas tehotenstva chuť na rôzne kombinácie jedál, mali by ste byť viac obozretné pri obľúbených hríboch. Ich nevýhodou je, že na seba viažu toxické látky. Počas tehotenstva by sa preto ich konzumácia mala výrazne obmedziť a v čase prvého trimestra úplne vynechať. Okrem iného sú ťažké na žalúdok a v prvých mesiacoch by vám mohli spôsobiť veľké problémy s trávením. Ak dostanete veľkú chuť na huby, uprednostnite radšej šampiňóny.
O prísun dôležitých omega-3-mastných kyselín sa postarajú tučné druhy rýb ako losos, makrela a pstruh. Obzvlášť dôležité sú pre správny vývoj mozgu dieťaťa a dodávanie proteínov.
foto: pixabay.com