Gurmánske jedlá z prírodnej kuchyne
Viacerým z vás sa môže zdať varenie v prírode príliš náročné, ba priam nepredstaviteľné. Ak však budete dodržiavať niekoľko rád a osvedčených postupov, určite si pochutnáte na skvelom obede priamo v lese pri ohni.
Vajíčko je ingrediencia, ktorá nikdy neomrzí a chutí snáď každému. Niekto má radšej ak mu z vajíčka žĺtko vyteká a iný by mal radšej vajíčko uvarené natvrdo. Čo takto spraviť si vajce na ražni, na kameni alebo v zemiaku.
Pre milovníkov tekutého žĺtka ponúkame recept na takzvané „plačúce“ vajce. Zaobídete sa pri tom bez sporáka, vody a hrnca. Stačí ak položíte vajíčko blízko rozžeravenej pahreby, približne 5 až 10 centimetrov od nej. Po dvoch minútach ho opatrne obráťte. Dávajte naň veľký pozor, pretože vo chvíli kedy sa na škrupine zjaví kvapka vody ho môžete od pahreby preniesť priamo na tanier.
Vajce na kameni
Nájdite stredne veľký kameň s priehlbinou a dobre ho očistite. Po vyčistení vložte kameň do ohňa, čím sa zároveň vydezinfikuje. Ak už bude dostatočne rozohriaty, vytiahnite ho a odstráňte z neho popol. Do priehlbiny v kameni položte kúsok masla a vylejte doň vajíčko ako keď ho dávate doma na panvicu.
Zemiakové vajíčko
Čistý a neošúpaný zemiak postavte kolmo na kúsok alobalu. Odrežte z neho vrchnú časť, no v žiadnom prípade ju nevyhoďte. Nožom alebo lyžicou vydlabte vnútro zemiaka a do jamky vylejte celé vajíčko. Stačí ho už len posoliť, prípadne okoreniť, zakryť vrchnou časťou a zabaliť do alobalu. Takto pripavený zemiak s vajíčkom vložte do horúcej pahreby na pár minút. Ak chete, aby vám v zemiaku vznikla chutná omeleta, poriadne ním pretrepte ešte pred pečením v pahrebe.
Zemiaky sú základom trampskej kuchyne a mal by ich vedieť pripraviť každý kuchár začiatočník. Na výlet do prírody si vezmite stredne veľké zemiaky, umyte ich a pred pečením ich na niekoľkých miestach poprepichujte nožíkom, aby nepraskli.
Mäso na prírodný spôsob
Rošť je veľmi praktické kuchynské náčinie. Pred výletom do lesa skúste pozháňať skladací rošť, ktorý pohodlne vôjde aj do vášho batoha. Pred pečením mäsa vložte rošť do ohňa, aby sa dostatočne zohrial. Keď v ohnisku ostanú už len žeravé uhlíky, môžete naň uložiť mäso a piecť. Mäso sa tak určite neprilepí na kov. Upečie sa veľmi rýchlo, no dbajte na to, aby ste ho piekli z oboch strán. Zapamätajte si, že mäso pri pečení vkladáme len na žeravé uhlíky, nidky nie do plameňov.
Kurča v hline
Z vlhkej hliny vytvorte hmotu ako na modelovanie. Ak je pôda veľmi suchá a nechce sa prilepiť na kura, zmiešajte ju s trochou vody. Takto obalené kurča vložte do horúcej, vysokej pahreby a asi po hodine vytiahnite. Odstráňte z neho kôru z hliny a pridajte si k tejto pochúťke napríklad upečené zemiaky.
Ilustračné foto: pixabay.com