ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápadyZdravie

Ako som si zaobstarala French Press: Recenzia

Ak ste milovníkmi kávy, rovnako ako ja, tak určite registujete, že niečo ako French Press existuje. Vie to veľmi uľahčiť prípravu kávy a ak nemáte radi zrnká medzi zubami, French Press je pre vás to pravé orechové. V tomto prípade „kávové“. Zo zvedavosti a po túžbe po šálke domácej kávy som si tento prístroj zaobstarala. O tom, či kúpu ľutujem a čo na neho hovorím vám prezradím v nasledujúcich riadkoch. Príjemné čítanie!

Kúpiť/Nekúpiť? – Kúpiť!IMG_1049

Kávu milujem. No nebolo to tak vždy. Dlho som si k nej hľadala cestu a skúšala, čo mi chutí a z čoho moje telo nemá problémy. Po dlhom čase som pochopila, že mi viac ako umelý instantný prášok chutí zrnková mletá káva. Kávová usadenina mi až tak neprekáža, veď doma mám aj zubnú kefku. No predsa len, pitie kávy bez spomínanej usadeniny je oveľa väčší komfort a ocenia to aj inštalatéri pri čistení odpadu. Tak som sa jedného dňa – konkrétne pred týždňom rozhodla zadovážiť si French Press. Nemala som potuchy, kde ho zoženiem a či mi bude vyhovovať. No šla som do toho. Mám síce pri jeho obsluhe menšie rezervy, ale ľudia robia chyby a učia sa. Verím, že po takom roku používania budem zdatná „baristka“, ktorá bude tento produkt ovládať aj poslepiačky. Ak sa teda rozhodnete, že chcete tento prístroj aj vy, tak vás zrejme čaká strastiplná cesta hľadania. V ponuke rôznych e-shopov, či kamenných obchodov sú French pressy v rôznych cenových reláciách. Keďže zastávam názor, že nie všetko drahé je aj kvalitné – vybrala som si 5 eurový French press, ktorý je na moje prekvapenie veľmi kvalitný.

Kávová alchýmiaIMG_1052

Na našom portáli nájdete článok o spomínanom French presse. No poďme si aj tak zhrnúť základné pravidlá, pri jeho používaní. Prvú vec, ktorú som urobila bolo, že som ho umyla. Po vysušení som doň vliala vriacu vodu a počkala 30 sekúnd. Je dôležité, aby sa French press nahrial a absorboval do seba teplo. Následne som vodu vyliala. Mám rada silnejšiu kávu a tak som dala polievkovú lyžicu kávy na dno prístroja. To, koľko vody pridáte je len a len na vašich preferenciách. Ja som pridala tak primerane – aby ma káva neodrovnala, ale aby bolo cítiť aj jej chuť. 😉 Po tomto procese môžete nechať kávu oddychovať a najmä – spojiť sa s vodou. Po dobu jednej minúty som preto čakala a robila niečo iné. Následne som vzala lyžicu a kávu dôkladne premiešala. Po tomto úkone som vrchnák  s piestom nasadila naspäť a čakala rovné tri minúty. Po uplynutí som jemne stlačila piest a vualla! Káva bola na svete. Bez usadeniny, čistá, voňavá a horúca.IMG_1051

Sto ľudí, sto chutí – vraví sa. Niektorí tvrdia, že káva sa má piť s mliekom, iní, že to je škodlivé. Niekto pije kávu zásadne studenú – pretože na ňu v prívale povinností zabudne. Iní do seba vlejú pol litra horúcej kávy v priebehu 3 sekúnd a o vychutnávaní si alebo relaxe tu nie je ani chýru. Ja pijem kávu zásadne s mliekom a cukrom. A dôvod je prozaický: takto mi to vyhovuje najviac. Biely cukor som nahradila trstinovým a mlieko volím klasické. Keďže som kávový „fajnšmeker“ a okolie to o mne vie, viem si kávu vychutnať všade a vždy. Je mi jedno, či bude z kaviarne alebo z French pressu. Ale nech hlavne je. Odkedy mám doma tento prístroj si užívam kávu ešte viac a rozhodne ho odporúčam. Čistenie a manipulácia s ním je o zvyku a jedinou nevýhodou je menenie filtra, cez ktorý sa filtruje káva. No myslím, že v porovnaní s chuťovým zážitkom, ktorý dostanete, je toto naozaj len malá nevýhoda.

Ak nechcete utrácať horibilné sumy za French press, tak si pokojne zadovážte aj lacnejšiu verziu. Nech je však zo skla a kvalitne prevedená. V tomto prípade sa vám spojí radosť z výhodnej kúpy s výbornou kávou.

 

Ilustračné foto: autor

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *