Taká jedinečná chuť
Každý z nás má rad niečo iné. Niekto obľubuje sladké, iný zas slané, či dokonca kyslé pokrmy. Je zvláštne, ako môže jedlo pre jedného pôsobiť priam božsky a pre toho druhého zas odpudivo. To, ako jedlo vnímame nezávidí len od jeho chuti, ale aj od vzhľadu, teploty, konzistencie a vône. Pri konzumácii sa naše zmysly spoja a tak vytvárajú signály pre náš mozog, čo nám robí jedinečný obraz o danom jedle.
Na to, aby sme dokázali vnímať chuť, potrebujeme chuťové poháriky, ktoré sa nachádzajú na našom jazyku. Vo všeobecnosti poznáme štyri základne chute, a to sladká, kyslá, horká a slaná. Sladkú chuť rozpoznávame na špičke jazyka, horkú na koreni a slanú so sladkou vnímame po stranách jazyka. Vďaka kombináciám týchto chutí, dokáže náš mozog rozpoznávať sladkokyslé, či horkosladké chute.
Bez chutí by sme sa určite nezaobišli. Verím, že mi dáte za pravdu, ak budem tvrdiť, že každý aspoň raz zažil ten pocit, keď potreboval svoj jazyk a mozog potešiť niečím sladkým, či slaným. Jedlo si treba vychutnávať a nechať sa rozmaznávať jedinečnými chuťami. Človek je skutočný labužník a pôžitkár. Využime to, že môžeme rozpoznávať štyri chute a naučme sa jesť pestrú stravu.
Ilustračné foto: sxc.hu