Hlavné jedláReceptyZelenina

Karfiolové placky so syrom

Placky z karfiolu a mozzarelly sú lahodným spojením jemnej zeleniny a krémového syra, ktoré spolu vytvárajú perfektnú chuťovú symfóniu. Tento recept je ideálny pre tých, ktorí hľadajú niečo zdravé, no pritom sýte a jednoduché na prípravu. Každý kúsok je zlatistý, chrumkavý navonok a mäkký vo vnútri – skvelá voľba na rýchly obed alebo večeru, ktorá poteší celú rodinu.

Potrebujeme (cca 12 kúskov):

  • 500 g karfiolu
  • Soľ
  • 1 malú paradajku
  • 1 balenie (125 g) mozzarelly
  • 50 g krupice z tvrdej pšenice
  • 60 g strúhanky
  • 50 g crème fraîche
  • 2 vajcia
  • 2 PL posekaných byliniek (napr. petržlen, pažítka)
  • Čierne korenie
  • Maslo na vyprážanie

Postup:

Karfiol očistíme, rozdelíme na menšie ružičky, dôkladne umyjeme a varíme v dostatočnom množstve slanej vody, aby zmäkol do mäkka. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože správne uvarený karfiol zabezpečí jemnú konzistenciu placiek. Po uvarení karfiol necháme dobre odkvapkať, aby sa z neho odstránila prebytočná voda, a následne ho necháme trochu vychladnúť. Potom ho nasekáme na menšie kúsky alebo na jemno, aby sa dobre spojil s ostatnými surovinami.

Medzitým si pripravíme paradajku, ktorú dôkladne umyjeme, rozrežeme, vykrojíme stopku a jadierka, aby placky neboli príliš vodnaté. Mozzarellu necháme tiež dobre odkvapkať a spolu s paradajkou nakrájame na malé kocky, ktoré do cesta pridajú sviežu chuť a textúru.

Všetky suroviny – karfiol, paradajku, mozzarellu, krupicu, strúhanku, crème fraîche, vajcia, bylinky, soľ a korenie – dôkladne zmiešame, aby vzniklo hladké a dobre spojivé cesto. Pri dochucovaní je dobré ochutnať, či má cesto správnu chuť, aby výsledné placky neboli príliš mdlé alebo naopak presolené.

Zo vzniknutého cesta vytvoríme 12 rovnomerných placiek. Na panvici rozohrejeme maslo, ktoré zabezpečí, že placky budú mať krásnu chrumkavú kôrku a zároveň zostanú vo vnútri vláčne. Placky smažíme na strednom ohni približne 6 minút z každej strany, alebo dovtedy, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Po usmažení ich necháme chvíľu odkvapkať na papierovej utierke, aby sa odstránil prebytočný tuk, a až potom ich podávame teplé.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *