ČlánkyMagazínVitamíny

Vitamín C

Vitamín C patrí medzi najznámejšie vitamíny. Mnohí ho pokladajú za prvú pomoc pri prechladnutí. Tento vitamín je životne dôležitý pri tvorbe kolagénu, bielkoviny, ktorá je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek, zubov, ďasien a hrá dôležitú úlohu aj pri hojení rán a popálenín.

Nedostatok vitamínu C môže spôsobiť únavu, stratu chuti do jedla a vyššie riziko nákazy rôznymi infekciami. Nedostatok tohto vitamínu veľmi dobre poznali námorníci pri dlhších plavbách, keďže trpeli nedostatkom čerstvého ovocia a zeleniny. Táto choroba nazývaná skorbut spôsobovala ochorenie ďasien, vypadávanie zubov, zlé hojenie rán, oslabenie kostí a celkovú zmätenosť. Námorníctvu sa však darilo zažehnávať túto nepríjemnú chorobu povinným cucaním citrónov. Na rozdiel od väčšiny živočíchov, si človek vlastný vitamín C vytvárať nedokáže, preto si ho potrebuje dopĺňať potravou.

Najlepším zdrojom vitamínu C je čerstvé ovocie a zelenina, hlavne citrusové plody, jahody, čierne ríbezle, kivi a paprika. Potrebná denná dávka pre dospelú osobu je 50 až 70 mg. Obsahuje ju napríklad malý pomaranč, väčšia broskyňa alebo jeden plod kivi. Fajčiari však potrebujú tohto vitamínu najmenej dvojnásobnú dávku. Vitamín C zlepšuje príjem železa u vegetariánov a u ľudí, ktorí jedia málo mäsa, pretože pomáha efektívnejšie vstrebávať železo neživočíšneho pôvodu.

Tvrdenie, že vyššia dávka vitamínu C chráni pred prechladnutím, alebo ho dokonca lieči, sa nikdy nedokázalo. Je síce pravda že užívanie vitamínu C môže zmierniť závažnosť a trvanie niektorých symptómov ochorení, ale možnosti nákazy zabrániť nedokáže. Obrovské dávky vitamínu C, pri dlhodobom užívaní, môžu u niektorých ľudí viesť k tvorbe obličkových kameňov, ale i k bolestiam hlavy, poruchám spánku a žalúdočným ťažkostiam.

Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: Pixabay.com

One thought on “Vitamín C

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *