Epilepsia
Epilepsia je známa choroba, ktorú spôsobuje nerovnováha elektrických impulzov v mozgu. Epikepsia môže byť vyvolaná poškodením mozgu, napríklad úrazom pred pôrodom, počas neho alebo po ňom, nádorom, horúčkou alebo infekciou v detstve. Niekedy sa táto chorobá zdedí, no vo väčšine prípadov ťažko určiť príčinu. Lekári sa domnievajú, že epilepsiu môže spúšťať aj nedostatok vitamínov.
Epileptické záchvaty sa odlišujú svojou intenzitou a častosťou. Niekedy to môžu byť krátkodobé výpadky pamäti a chvíle nesústredenia, inokedy sa epilepsia prejavuje kŕčmi, ktoré sa môžu opakovať niekoľkokrát denne. K spúšťačom záchvatov patrí stres, únava, nadmerné množstvo alkoholu, vysoká horúčka, ale aj menštruácia.
Na liečbu všetkých foriem epilepsie sa používajú lieky, ktoré síce umožnia postihnutému žiť bez epileptických záchvatov, no taktiež vedú k škodlivým vedľajším účinkom, a preto sa medzi lekármi šíri názor, že liečba liekmi by mala byť sprevádzaná odborne zostavenou skladbou stravy.
Niektoré štúdia došli k záveru, že epileptický záchvat môže spustiť napríklad aj nedostatok vitamínov B6 a D. Niektorým epileptikom vraj pomáhajú aj minerálne látky. Horčík, zinok a vápnik sú látky, ktoré dokážu epileptikom pomôcť a v niektorých prípadoch aj zabrániť vzniku záchvatov. Niektorí odborníci poukazujú na možnú súvislosť medzi vrodenými epileptickými záchvatmi a nedostatkom stopového prvku mangánu vo výžive tehotnej matky. V malom počte prípadov bola príčinou epileptických záchvatov nedostatočná výživa a nízka hladina cukru v krvi. Epileptici by preto mali jesť vyváženú stravu v pravidelných intervaloch.
Strava dokáže v mnohých prípadoch nie len pomôcť, ale aj uškodiť. Pupalkový olej môže vyvolať epileptický záchvat, preto by sa mu mali ľudia trpiaci epilepsiou vyhýbať.
Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu