ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Čokoláda

Nepoznám nikoho, kto by ju nemal rád. Skôr naopak, poznám mnoho ľudí, čo si na nej pochutia každý deň. Ak medzi nich patríte, prečítajte si niekoľko čokoládových zaujímavostí.

Prvé potvrdené záznamy o nápojoch z čokolády siahajú až do roku 600. V okolí Belize objavili vykopávky starých hrncov so stopami mlieka a kakaa. Pozostatky chatrčí patrili Mayom a vyrábali si pravdepodobne prvú horúcu čokoládu, ktorú sladili medom.

Do Európy ju priviezol v roku 1527 španielsky koloniziátor Cortéz a záujem o túto pochutinu sa na španielskom a francúzskom kráľovskom dvore roznášal neuveriteľnou rýchlosťou. Vedeli ste, že to bola práve čokoláda, čo dostal Ľudovít XIV. ako zásnubný dar od Márie Terézie?

čokoláda a pralinky

Veľmi rýchlo sa zaradila medzi afrodiziaká. Azda najväčší milovník žien Giacomo Casanova si tiež pochvaľoval jej účinky.

Čokoláda sa vyrába z kakových bôbov, ktoré rastú na kakaovníkoch v dažďových pralesoch z tropických častí Ameriky a Afriky. Pri príprave čokolády sa využívajú len tri druhy bôbov – Criollo, Forastero a Trinitario. Krajina, ktorej hospodárstvo je na produkcii kakaa založené a je najvyšším vývozcom kakaových bôbov na svete je Pobrežie Slonoviny.

V dnešných časoch sa regále v obchodoch pod čokoládou len tak prehýbajú. Máme na výber z veľkého množstva čokolád – s rôznymi podielmi tukov, kakaa, príchuťami, prímesami alebo bielu, a samozrejme aj s rôznou kvalitou. Najzdravšia pre človeka je tmavá, horká čokoláda, ktorá má vysoký podiel kakaa. Narozdiel od mliečnej čokolády obsahuje pár prospešných látok, ktoré dokážu znížiť krvný tlak, obsahuje viac horčíka, antioxidantov a menej tukov. Podľa noriem sa čokoláda môže nazývať čokoládou len vtedy, ak je podiel kakaovej sušiny minimálne 35%. Ak chceme siahať po kvalitnejšej a zdravšej verzii, mal by byť podiel sušiny od 60% vyššie.

Čokoláda je zdrojom rýchlej energie, ale aj dobrej nálady. V obľube ju využívame ako dar, preto sa z nej vyrábajú rôzne balenia dezertov, praliniek či bonbónov od výmyslu sveta. Sprevádza nás všetkými sviatočnými dňami, či už v podobe veľkonočného zajačika, salónky na vianočnom stromčeku alebo sladkého valentínskeho srdiečka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *