Aj zmrzlina má svoj deň
Tento rok pripadá deň zmrzliny na nedeľu, 18. júla. To môže byť tiež dôvod, prečo si dať toto obľúbené ľadové osvieženie bez výčitiek, a to aj dvakrát. Lahodný dezert, ktorý nielen poteší, ale aj osvieži, oslavuje už takmer 40 rokov. Za tento deň vďačíme americkému prezidentovi Reganovi, ktorý v roku 1984 zaviedol Deň zmrzliny, ktorá sa teší obľube u viac ako 90 % Američanov. Ako sú na tom Slováci?
Nie je žiadnym tajomstvom, že pre množstvo ľudí je zmrzlina obľúbeným ľadovým dezertom, najmä v horúcich letných mesiacoch. Až 87% Američanov priznalo, že majú doma v mrazničke zmrzlinu kedykoľvek v roku, odhliadnuc od ročného obdoba (zdroj: www.icecream.com). Nie nadarmo je USA lídrom v konzumácii zmrzliny na svete. Američania dokážu skonzumovať v priemere až 22 litrov zmrzliny na obyvateľa ročne. V Európe dominuje Švédsko a Fínsko, kde skonzumuje jeden obyvateľ v priemere 14 litrov zmrzliny.
Ako sú na tom Slováci?
Aj na Slovensku si vieme vychutnávať osviežujúci dezert v podobe zmrzliny a máme na výber naozaj z množstva rôznych druhov a konzistencií. Výrobcovia nešetria ani na kvalite použitých surovín. Možností na dobrú zmrzlinu podľa vašej chuti je mnoho a nájdeme ich na každom rohu. Či to je vo vašej obľúbenej lokálnej zmrzlinárni, v mraziacich boxoch v supermarkete alebo často už aj v kaviarňach a reštauráciách. V dnešnej dobe je zmrzlina dokonca bežnou súčasťou menu sietí s rýchlym občerstvením. V McDonald’s sa na Slovensku sa za minulý rok pripravilo 933 000 porcií. Rok predtým, teda pred pandémiou, sa počet porcií vyšplhal až k dvom miliónom.
Zákazníci si môžu vybrať z ponuky ikonických produktov McSundae, Grand McSundae, či McFlurry. Navyše, každý zákazník si vie vytvoriť svoje vlastné a jedinečné McFlurry, presne podľa svojej chuti. Kombinovať môže svoju najobľúbenejšiu posýpku zo širokej ponuky s jednou polevou z 3 lahodných príchutí.
Kto by však čakal zmrzlinu z prášku, je na omyle. „V sieti našich reštaurácií na Slovensku si môžu naši zákazníci kedykoľvek pochutiť na kvalitnej slovenskej zmrzline, ktorú vyrábame z čerstvého pasterizovaného mlieka, smotany a cukru. Mlieko pochádza od lokálneho dodávateľa zo slovenskej farmy Majcichov, ktorá pre nás spracúva zmes na prípravu zmrzliny a mliečnych šejkov. Prvé výrobky opúšťajú mliekareň do 24 hodín od nadojenia mlieka a putujú do všetkých našich prevádzok Slovensku,“ upresňuje Lucia Polačeková, PR Supervízorka pre McDonald’s na Slovensku.
McDonald’s Česká republika a Slovensko spolupracujú s farmou Majcichov už od roku 1992 a ročne odoberú od tohto slovenského dodávateľa takmer 1 milión litrov mliečnej zmesi. Základom zmrzliny sú čerstvé pasterizované mlieko, smotana a cukor. Od spracovania mlieka po moment samotnej prípravy zmrzliny uplynie maximálne 48 hodín. To svedčí o tom, že nielenže Slováci podľahli čaru zmrzliny, ale dokonca si vedia vybrať aj kvalitné spracovanie a záleží im na tom, či je zmrzlina vyrobená z lokálnych surovín.