Ako správne uvariť ryžu
Určite máte už aj vy skúsenosti s varením ryže. Možno máte svoj overený postup na jej správnu prípravu, no ak s ňou stále nie ste spokojní, riaďte sa niekoľkými radami. Aj varenie ryže má totiž svoje pravidlá.
Správne uvarená ryža by mala byť sypká, nelepivá, nie tvrdá, ale ani príliš mäkká a nie vysušená. Má mať lahodnú chuť, ale zaujať má samozrejme aj na pohľad. Pokiaľ z nej zvyknete vytvárať kopčeky, musí si vedieť udržať svoj tvar.
Pomôžte si hrnčekom
Ako odmerka vám postačí obyčajný hrnček. Platí pravidlo, že koľko hrnčekov ryže použijete, dvojnásobne toľko hrnčekov vody k ryži prilejte. Záleží ale aj od druhu ryže. Niektorá si na prípravu jedného hrnčeka vyžaduje len 1,5 hrnčeka vody.
Nezabúdajte na soľ
Do vody pridajte dostatočné množstvo soli, podobne ako pri cestovinách. Pozor na presolenie. Ak si množstvom soli nie ste istí, osoľte vodu radšej menej a po čase ryžu (alebo len vodu) ochutnajte. Ak je soli málo, štipku ešte pridajte. Solenie až na úplný záver sa neodporúča, takáto ryža vám nebude chutiť. Soľ vytiahne z obilnín ich prirodzenú chuť práve počas varenia.
Pozor na teplotu
Pri varení ryže voľte nízku teplotu, resp. malý oheň. Voda sa pri vysokej teplote rýchlo odparí a ryža sa nestihne uvariť. Dokonca sa môže pripáliť. Preto hneď ako voda dosiahne bod varu, teplotu znížte a ryžu dovarte na čo najmenšom plameni.
Dôležitá pokrievka
Či už ryžu varíte v hrnci alebo vo vyššej panvici, nezabúdajte na pokrievku. Tá zabráni odparovaniu vody počas varenia a ryža sa tak rovnomerne podusí.
Čítajte obaly z ryže
Čas prípravy ryže sa môže odlišovať v závislosti od jej druhu. Súvisí to najmä s množstvom škrobu. Preto je dobré naštudovať si postup prípravy ryže na obale ešte pred samotným varením a celý proces sledovať.
Základy máme, tak prejdime rovno na postup. Najčastejší spôsob prípravy ryže je dusenie, no môžeme ju aj variť a následne precediť.
Hrnček ryže presypte do sitka a zrnká poriadne premyte tečúcou horúcou vodou, aby sa zbavili škrobu. Práve ten je príčinou zlepenej a mazľavej ryže po jej dusení. Ryžu nechajte odkvapkať. Do hrnca s nepriľnavým povrchom, resp. do teflónovej panvice dajte trochu oleja. Kto chce, môže v tejto fáze k oleju pridať aj nadrobno nakrájanú cibuľku pre výraznejšiu chuť. Keď je opražená dosklovita, pridajte k nej odkvapkanú ryžu. Za stáleho miešania chvíľu opražte. Keď ryžu pred dusením opečiete na tuku, zrnká zbelejú a po udusení bude ryža krásne sypká. Neskôr k ryži prilejte vodu v pomere 1:2, prípadne trochu menej. Ak by napokon voda chýbala, prilievajte zásadne len horúcu vodu. Ryžu osoľte, prípadne pridajte aj čierne korenie alebo karí. Hrniec alebo panvicu prikryte pokrievkou a oheň znížte na minimum. Takto ryžu poduste približne 20 minút. Pred vypnutím ryžu pre istotu ochutnajte. Ak je stále tvrdá, no bez vody, trošku ju podlejte a ešte pár minút poduste. Výsledná ryža by mala byť mäkká a v hrnci by nemala byť žiadna voda.
Ryžu prepláchnite horúcou vodou. Nalejte cca 2,5 l vody do hrnca, vodu osoľte a nechajte zovrieť. Potom do nej pridajte ryžu (cca 300 g), opäť priveďte do varu a následne teplotu znížte. Hrniec prikryte a varte približne 15 minút. Uvarenú ryžu sceďte cez sitko, prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať.
Tip 1: Ryžu môžete dusiť aj v mierne vyhriatej rúre.
Tip 2: Pri varení ryže pridajte do vody trochu citrónovej šťavy alebo octu. Zrnká budú pekné biele.
Tip 3: Cibuľu môžete k ryži pridať aj inak. K osmaženej ryži na oleji pridajte vodu, soľ a následne aj celú alebo prekrojenú cibuľu, do ktorej pre výraznejšiu chuť môžete napichať 2-3 klinčeky.