Gastronomický slovník luxusných pokrmov a príprav

Gastronómia je plná chutných ingrediencií, ktoré sa dajú navzájom kombinovať. Svet pozná milióny chutí či receptov, ktoré sa zvyčajne dedia z generácie na generáciu a pritom ich ľudia modernizujú. Rovnako tak preberáme aj názvy postupov alebo jedál, ktoré majú korene v iných krajinách. Znejú síce honosne, no niekedy sa stane, že nepoznáme ich presný význam.

quiche-1579383_1920
Quiche

Gastronomický slovník so všetkými možnými výrazmi ešte svet nevidel, avšak kuchárskymi knihami sme zasypaní. Niekedy sa aj v tradičnom recepte ocitne termín, ktorému možno nerozumieme, pretože sme ho prebrali z Francúzska alebo inej krajiny s dobrou a vysoko postavenou gastronómiou. Predstavíme si niektoré známe, ale aj menej známe slová z oblasti varenia alebo pečenia.

Quiche je považovaný za jeden z pokladov francúzskej kuchyne. Je to slaný koláč v rôznych variáciách. Kombinuje sa v ňom slanina, syr, vajce, smotana a mnoho ďalších ingrediencií. Samotné slovo quiche vzniklo skomolením nemeckého „Kuchen“, teda koláč. Základom slaného koláča je správne urobené cesto z múky a masla. Cesto nechajte vždy aspoň hodinu oddychovať v chladničke, aby sa vám neskôr pri vaľkaní nerozpadávalo a nelepilo. Quiche sa dá jesť teplý, studený, vlažný, na raňajky, obed, večeru alebo na piknik. Charakteristický je aj vlnovkovitý okraj vďaka špeciálnej forme.

Foie gras, v preklade tučná pečeň, je francúzska delikatesa z husacej alebo kačacej pečene. V súčasnosti je táto

food-560988_1280
Foie gras

pochúťka rozšírená vo viacerých krajinách a niekde je dokonca chránený spôsob prípravy aj konzumácia ako národná kultúrna pamiatka. Husacia pečeň sa dá pripraviť ako v studených, tak aj v teplých variáciách. Vybrať si môžete aj spôsob prípravy. Dá sa piecť, vyprážať, pripravovať na vode alebo robiť z nej paštétu.

Filet mignon je steak z malého kúsku mäsa. Malým kúskom je aj preto, že mignon v preklade znamená malý a filet je v gastronomickej veľmoci považovaný za hovädziu sviečkovú. Takéto mäso je veľkou lahôdkou, pretože je veľmi jemné a krehké. Skvelou alternatívou jeho úpravy môže byť filet mignon s omáčkou z korenia. Dokonale pripravený filet si môžete vychutnať aj vidličkou bez noža.

Flambovanie z francúzskeho slova flamber = horieť je opaľovanie niektorých pokrmov rôznym alkoholom. Najčastejšie sa na flambovanie používa koňak, likér, rum alebo vodka. Takáto úpravu vylepšuje chuť, ale aj vizuálnu stránku pokrmov. Flambovať možno okrem mäsa aj ryby, zeleninu, ovocie, dokonca zmrzlinu. S alkoholom to nepreháňajte. Prilejte vždy maximálne tri decilitre, inak vám jedlo nepríjemne zhorkne.

Blanšírovanie je špeciálny typ úpravy jedál. Tepelná príprava zeleniny a ovocia spočíva v krátkom varení niekoľko spaghetti-569067_1920minút a následnom ponorení do studenej vody. Vybrané ingrediencie treba variť podľa ich veľkosti. Týmto spôsobom si zachovajú svoju sviežosť, peknú farbu, vitamíny aj chuť. Ak sa potrebujete zbaviť nepríjemnej arómy niektorých jedál ako napríklad vnútorností, pomôže vám práve tento spôsob prípravy. Blanšírovanie je vhodné aj na jednoduchšie odstraňovanie šupky z paradajok, mandlí, broskýň či marhúľ.

Al dente je taliansky výraz na označenie cestovín, ktoré nie sú uvarené celkom do mäkka, no zároveň už nie sú surové a tvrdé. Cestoviny al dente by ste mali pripravovať, ak ich chcete zapekať. Preklad z taliančiny znamená „pod zub“, teda odkazuje na to, že cestoviny sa musia kvôli svojej pevnosti viac hrýzť.

souffle-412784_1920
Soufflé

 Brunch je kombináciou dvoch slov z anglického jazyka. Ak máte ráno málo času na jedlo, prípadne vstanete neskôr a deň sa už pomaly blíži k obedu, môžete si dať takzvané neskoré raňajky, prípadne spojenie sýtejších raňajok s ľahkým obedom, teda brunch. Toto slovo vzniklo skombinovaním anglických slov breakfast (raňajky) a lunch (obed).

Termín soufflé je opäť vynálezom Francúzov. Vo francúzštine znamená sloveso souffler dýchať a práve takým by mal byť aj dezert nazývaný soufflé. Torty nemusia byť len veľké a plné krému, ale aj malé, podobné muffinom. Vyrába sa z vaječných žĺtkov, vyšľahaných bielkov a rozličných ingrediencií, najčastejšie s ovocím a čokoládou.

Reliš (relish) je napol nakladaná zelenina a napol čatní (chutney), čo je sladkokyslá pochúťka z nakrájanej zeleniny alebo ovocia, cukru, octu, často dochutená korením. Reliš doplní a zvýrazní každý pokrm, avšak nevydrží tak dlho ako čatní, pretože doba varenia je o niečo kratšia a vďaka nižšej koncentrácii konzervačných látok nemusí zrieť.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *