ČlánkyMagazínTopZdravie

Astma a stravovanie

Astma je chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest, so zvýšenou vnímavosťou na vonkajšie podnety. Prevažná väčšina astmatických ochorení sa prejaví už v detskom veku. Vyskytuje sa hlavne u ľudí, ktorý trpia aj inými alergickými ochoreniami, ako napríklad ekzémy alebo senná nádcha. Astmatický záchvat môže trvať niekoľko minút, až niekoľko dní. Prejavuje sa piskotom, dýchavičnosťou, kašľom a sprevádza ho pocit tlaku na hrudi, ktorý vzniká v dôsledku zápalovek reakcie sliznice dýchacích ciest.

Astmu môžu vyvolať rôzne faktory, ako napríklad znečistené životné prostredie, infekcia, peľ, roztoče alebo zvieracie chlpy. Vyvolať prípadne zhoršiť astmatický záchvat môže aj zvýšená telesná námaha, úzkosť a alergia na určité potraviny, čo sa stáva hlavne u ľudí trpiacich na ekzémy.

Je nemožné zostaviť zoznam dobrých a zlých potravín, pretože tak ako každá alergická reakcia, aj táto je veľmi individuálna. Vo všeobecnosti je však známe, že orechy, vajcia a ryby môžu spôsobiť okamžité a veľmi nebezpečné reakcie. U mnohých ľudí môže vyvolať reakciu aj určitá prísada v jedlách, ako napríklad siričitany, ktoré sa pridávajú v malom množstve do fašírok, niektorých údenín, sušeného ovocia, zaváranín, octu, mrazenej zeleniny, zeleninových polotovarov a konzervovaných morských živočíchov. Siričitany obsahujú aj mušty, pivá a vína. Ich prítomnosť je však na každom výrobku označená.
Aj konzervačné látky na báze benzoátu môžu vyvolať astmatické záchvaty. Nájdeme ich v nealkoholických nápojoch, nízkokalorických džemoch, žuvačkách alebo v kaviári. Citliví ľudia reagujú astmatickým záchvatom aj na potravinárske farbivo E102(tartrazín-žltá), E104(chinolínová žltá), E110(oranžová-SY). Prítomnosť týchto prísad sa označuje na obaloch potravín.

Potraviny s vysokým obsahom vitamínu B, by mali konzumovať tí, u ktorých dochádza k astmatickým záchvatom v dôsledku stresu. Ukázalo sa, že astmatici trpia nedostatkom niacínu a vitamínov B6 a C. Taktiež pomáha aj vitamín A a E. Potraviny, ktoré obsahujú tieto vitamíny pôsobia ako antioxidanty. Podráždené dýchacie cesty pomáha upokojiť aj horčík. Z posledných výskumov vyplýva, že ryby s vysokým obsahom tuku, ako je losos, makrela, sleď, sardinky a treska, môžu výrazne prispieť v boji proti astme vďaka omega-3 mastným kyselinám, ktoré pôsobia protizápalovo.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *