ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Sedem trendov na váš svadobný stôl

Každý rok sú na svadbách nové trendy, a to nielen čo sa týka šiat alebo výzdoby, ale aj jedla a servírovania na stoloch. Pozrite sa, na čo by ste sa mali alebo mohli pripraviť tento rok.

event-1727534_1280

Tradičné domáce pochúťky

Jedným z trendov tohtoročného svadobného kolotoča budú stoly plné tradičných, ba priam rodinných pochúťok. Prichystajte sami, alebo s pomocou personálu, jedlá podľa vašich zaužívaných receptov. Dajte si záležať aj na tom, ako jednotlivé dobroty naservírujete. Dbajte najmä na uvoľnenú atmosféru – nemusíte mať presne uložené taniere, pokojne sa vaše servírovanie môže podobať aj na klasický obed u vás doma.

Slow food aj na svadbe

V súčasnosti je rozšírený Slow food, ktorý preferuje konzumáciu domácich, organických jedál priamo zo záhrad alebo fariem. Preneste na váš svadobný stôl zeleninu alebo ovocie vypestované vo vašej vlastnej záhrade a naservírujte ho v drevených košíkoch. Namiesto tropických citrusov uprednostnite ovocie z domácich sadov – jablká, hrušky či slivky.

Nostalgia na stoloch

Skvelou voľbou pre mladomanželov je aj svadobné menu v podobe pokrmov z detstva. Môžu to byť aj jedlá z čias, kedy ste spolu ešte len „randili“. Či už to bude detská krupicová kaša, praženica alebo wafle so zmrzlinou a ovocím, všetko to môže vniesť na svadobný stôl trochu nostalgie, ktorá k tomuto veľkému dňu samozrejme patrí.

Nesmrteľné DIY

Každý má vlastnú predstavu o výzdobe a štýle stolovania na svadbe. V zabehnutom tempe pokračuje trend zvaný DIY, teda niečo, čo si vytvoríte sami, napríklad originálne menu do koktejl baru alebo vlastnoručne ozdobené fľaše na stoloch pre hostí. Trendom tohto roku budú aj rôzne bary ako candy alebo salad bar, kde sa pri ich výzdobe a netradičných doplnkom môžete dobre zabaviť.

cake-2082932_1280

Nie torta, ale koláčiky

Svadobná torta je neodmysliteľnou súčasťou každej svadby. Čo by ste však povedali na to, ak by ste namiesto veľkej torty mali veľa malých koláčikov? Tento rok bude na svadbách dominovať práve táto verzia s rôznymi koláčikmi namiesto tradičnej torty.


Olovrant pre hostí

Tancovanie celú noc podporuje aj väčšiu chuť do jedla. Skvelým pomocníkom môžu byť aj malé a vkusné balíčky s drobným občerstvením na poobedňajší olovrant. Ak plánujete vašu svadbu až do skorého rána, pripravte im aj raňajky v takejto forme.

Téma vašej svadby

V kurze sú aj tematické svadby, a teda prenesenie vašej spoločnej záľuby aj na svadobný stôl. Práve takto sa môžete pohrať so stolovaním, dizajnom tanierov, nápojmi a samozrejme jedlom. Obľúbené sú najmä regionálne alebo národnostné kuchyne, v duchu ktorých by sa niesla celá svadba. Pre každý kraj je tradičné niečo iné. Ak ste napríklad z Oravy, určite sa pohrajte s rôznymi verziami syrových výrobkov (nite, korbáčiky, párenice) a na svadbe páru z východného Slovenska určite nesmie chýbať dobrá klobása, makové bobaľky a širšia ponuka páleného.

Ilustračné foto: pixabay.com, unsplash.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *