Bryndzová nátierka – dobrota, ktorej neodoláte

Bryndza je chutný národný poklad Slovenska. Na území našej krajiny sa vyrába približne od 15. storočia. Ide teda o skutočne delikatesu, ktorú len tak jednoducho vo svete nenájdete. 

Chutný ovčí syr nám môžu okolité krajiny skutočne závidieť. Veď táto lahôdka má blahodárne účinky aj na naše zdravie. Vedeli ste, že bryndza čistí krv a znižuje hladinu cholesterolu v krvi? 

Ako výdatná a chutná surovina je vhodná do rôznych jedál. Samozrejme, ako prvé sa vám vybavia bryndzové halušky či pirohy so slaninkou a jarnou cibuľkou, ktoré považujeme za naše národné najtradičnejšie jedlo.

Tí vynaliezavejší si obľúbili aj bryndzovú nátierku. S čerstvým chrumkavým chlebíkom, jarnou cibuľkou a redkvičkou je vhodná na raňajky, desiatu, olovrant či skromnejšiu večeru. Na túto jednoduchú mňamku nepotrebujete ani množstvo surovín, ani množstvo techniky, takže si ju vyrobíte raz-dva.

Bryndzová nátierka dochutená domácou redkvičkou

Čo budeme potrebovať: 

  • 200 g bryndze
  • 100 g zmäknutého masla
  • 2 malé cibule
  • štipka solo
  • 1 Čl mletej červenej papriky 

Ako na to: 

Cibuľku ošúpeme a nakrájame nadrobno. Zmäknuté maslo nastrúhajte do väčšej misy. Pridajte rozdrvenú bryndzu, troška soli a mletú papriku. Všetky ingrediencie poriadne premiešame. Bryndzošku natrieme na čerstvý chrumkavý chlebík, ozdobíme nakrájanou jarnou cibuľkou a voilá, tradičná mňamka je na svete.

Bryndzová nátierka

Vedeli ste?

Bryndza je prírodným antibiotikom, ktoré vám pomôže vyriešiť nepríjemné črevné problémy, ak ste užili antibiotikum. Okrem toho chráni naše telo pred nádormi tráviaceho traktu a je výborná na imunitu.

Okrem toho je bryndza priateľkou vašich kostí. Ak ju budete konzumovať častejšie, zlepší sa vaše spracovanie vápnika a iných dôležitých minerálnych látok.

Ak ste alergický na laktózu a nad bryndzou len slintáte, nezúfajte. Práve bryndza je druh syra, ktorý sa s alergikmi bez problémov rád kamoší.

Ak sa vám máli alebo hľadáte niečo netradičné, objavte naše recepty na sardinkovú pomazánku, cícerovú nátierku alebo na zdravú avokádovo-vajíčkovú pomazánku

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *