Chutné domáce bezlepkové venčeky
Venčeky sú všeobecne výborný a obľúbený dezert. Tie z cukrárne sú obrovské a po zjedení jedného síce máme chuť na ďalší, no aj keď oči by jedli, žalúdok to už nezvláda. Chuť na ne je obrovská, a tak sme si pre vás pripravili overený recept na bezlepkové venčeky, ktoré chutia ešte lepšie, ako tie klasické z cukrárne. Poďte si ich pripraviť spolu s nami.
Na bezlepkové venčeky budeme potrebovať:
Cesto:
- 2 dcl vody
- štipka soli
- 70g margarínu
- 120g múky Promix PK/
- 3 vajíčka
Plnka:
- 250 ml mlieka
- 1 Zlatý klas
- 5 dkg masla
- 5 dkg práškového cukru
Ako na to:
Pripravíme si hrniec, do ktorého si dáme vodu. Do vody pridáme soľ, margarín a dáme variť. Odstavíme a do vriacej vody zavaríme múku a miešame ručným šľahačom, až kým nám nevznikne hustá kaša, ktorá sa nebude lepiť na hrniec. Do vychladnutej kaše postupne primiešame vajíčka a dôkladne premiešame. Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie a tiež nachystáme cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou rúrkou, do ktorého pridáme zmes. Cesto pretláčame cez vrecko do tvaru venčeka. Venčeky pre istotu pretláčame trošku ďalej od seba, aby mali možnosť v rúre pekne rásť. Z tejto dávky nám vyjde približne 12 stredneveľkých venčekov. Hotové bezlepkové venčeky dáme piecť do vyhriatej rúry na 190°C približne 20 minút. POZOR! Rúru počas pečenia neotvárame, aby nám cesto nespľaslo. Upečené venčeky vyberieme a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.
Do hrnca pridáme mlieko, cukor a Zlatý klas, varíme, kým hmota nestuhne a bude pripomínať puding. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom primiešame maslo. Vychladnuté venčeky prerežeme na polovicu. Cukrárske vrecko si opäť naplníme hotovým krémom a vytláčame dovnútra venčeku a na vrch položíme druhú polovičku venčeka. Takto naplnené venčeky môžeme na záver poliať cukrovou alebo karamelovou polevou alebo ich len jednoducho posypeme cez sitko práškovým cukrom. Voilá, bezlepkové venčeky sú hotové.
V prípade, že máte radi sladké, môžete použiť ako náplň do venčeka okrem krému aj šľahačku. Tú si môžete pripraviť zo smotany na šľahanie, do ktorej pridáme jeden vanilkový cukor a vyšľaháme do hustej šľahačkovej konzistencie.
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám bezlepkové venčeky chutili.Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.