Čili: Štípe, ale pomáha
Čili pomáha v boji proti obezite, podporuje krvný obeh, prospieva metabolizmu a pôsobí tiež ako afrodiziakum. To je to najzákladnejšie, s čím vám môžu čili papričky pomôcť. Pritom ale neplatí zásada, že čím štipľavejšia paprička, tým zdravšia. Na vaše zdravie bude mať priaznivý vplyv aj menej pálivé čili.
Posvätná rastlinka so zázračnými účinkami
Plod predovšetkým exotických kerových paprík obsahuje kapsaicín. On je zodpovedný za ich pálivosť, ale aj za to, že sú zdraviu prospešné. Kapsaicín zvyšuje chuť do jedla, ale zároveň má veľmi priaznivý vplyv na zažívanie a látkové premeny. To, že čili bojuje s obezitou, má tiež na svedomí táto látka. Dokáže totižto odbúravať tukové tkanivo, tiež znižuje obsah tukov v krvi, čo zase pomáha diabetikom. Kapsaicínu sa však bude možno pripisovať omnoho väčší význam. Vedci z istej Nottinghamskej univerzity dokázali, že táto látka dokáže zabiť rakovinové bunky. Všeobecne je v medicínskych kuloároch známe, že ľudia žijúci v krajinách typických svojou štipľavou kuchyňou (Mexiko, India, či Latinská Amerika), sú v menšej miere náchylní na toto vážne ochorenie.
Čili papričky poznali naši predkovia už 7000 rokov pred nl. Starí Inkovia ich považovali za posvätnú bylinu. Veľkú obľubu však mali aj u Aztékov a Mayov. Do Európy sa dostali až v 15. storočí. Doviezol ich istý lekár z Kolumbovej druhej plavby.
Papričky na stupnici štipľavosti
Dnes poznáme tisícky druhov čili, delených podľa štipľavosti či chuti. Ich pikantnosť sa dá presne určiť, a to vďaka Scrovillovej stupnici. Americký chemik Wilbur Scrovilly zverejnil v prvej polovici 20. storočia metódu triedenia čili papričiek na základe ich štipľavosti. A prvenstvo v tomto rebríčku si dlhé roky držala odroda Red savina habanero s hodnotou päťstotisíc Scovillových jednotiek. V súčasnosti ju však prekonala Bhut Jolokvia – „čili duchov“, pôvodne z Indie. Na stupnici dosiahla viac ako milión jednotiek. S touto, takmer „vražednou“ chuťou sa samozrejme zapísala aj do Giunessovej knihy rekordov ako najštipľavejšia čili paprika na svete.
Rozdiel medzi čili, feferónkou a kayanským korením
Čili je odroda našej známej papriky, avšak patrí do skupiny štipľavých paprík. Ide o necelý meter vysoký krík, ktorý sa pestuje prevažne v trópoch a subtrópoch (Kostarika, Kuba, Yucatán, Mexiko, ale aj India, Čína, Japonsko). Feferón je vlastne čili paprička, avšak okrem ostrosti má aj výrazne slanú chuť. Kayanské korenie je zomletý prášok z týchto paprík. Má žltú až červenú farbu. Na Scovelliho stupnici má hodnotu okolo 30 000 jednotiek, čo je dosť. Avšak v porovnaní s habanerom, ktorý má pálivosť okolo 200 – 300 000, nie je až tak štipľavé.
Štipľavý recept na záver – Chilli noc canre
Potrebujeme:
500 g mletého hovädzieho mäsa,
1 cibuľu,
1 ČL hladkej múky,
2 strúčiky cesnaku,
½ ČL čili korenia,
1 ČL soli,
mleté čierne korenie,
100 ml červeného vína,
200 ml mäsového bujónu,
1 konzervu paradajok,
1 konzervu fazule,
1 konzervu kukurice,
olej
Postup:
Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, orestujeme a posypeme múkou. Pridáme posekaný cesnak, čili, soľ, korenie, podlejeme vínom a bujónom. Necháme variť 15-20 minút, potom pridáme nakrájané paradajky, fazuľu a kukuricu. Podávame s ryžou alebo chlebom.
Želáme dobrú pálivú chuť.
Autor: Veronika Sitárová
Foto: sxc.hu