Citrónový zákusok

Ak máte radi citrónovú chuť a vôňu, upečte si tento citrónový zákusok s polevou. Konečné dozdobenie je na vašej fantázii.

Potrebujeme:

cesto:
10 vajec,
250 g práškového cukru + 200 g na sneh,
1 citrón,
100 g polohrubej múky,
100 g  Solamylu,
2 ČL kypriaceho prášku do pečiva,

citrónový krém:
250 ml mlieka,
250 g masla,
150 g práškového cukru,
1 PL Solamylu,
1 citrón,
1 vajce,

poleva:
250 g práškového cukru,
2-3 PL citrónovej šťavy,
1 lyžica horúcej vody.

Postup:

Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme kôru a šťavu z citróna a dôkladne vymiešame. Z bielkov a zvyšku cukru ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do žĺtkov. Postupne pridáme aj múku zmiešanú so Solamylom a kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme asi 20 minút pri 180°C. Po upečení korpus necháme vychladnúť, neskôr ho prekrojíme na polovicu. Medzi tým si pripravíme krém. Solamyl rozmiešame s malým množstvom mlieka. Zvyšné mlieko necháme zovrieť a následne doňho za stáleho miešania prilievame rozpustený Solamyl. Chvíľu všetko povaríme a necháme vychladnúť. Do inej misky dáme práškový cukor, nakvapkáme citrónovú šťavu, pridáme zmäknuté maslo a všetko dobre premiešame. Po častiach k tomu primiešame kašu, nakoniec vajce a postrúhanú citrónovú kôru. Krém natrieme medzi piškóty a pripravíme si polevu. Cukor, citrónovú šťavu a vodu vyšľaháme a rozotrieme rovnomerne na povrch koláča. Keď poleva stuhne, môžeme ho nakrájať na rezy.

Ilustračná foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *