Dezerty a múčne jedláRecepty

Domáca Sacherova torta

Potrebujeme: 140 g masla (izbovej teploty), 110 g práškového cukru, 1/2 vanilkového lusku (z neho vyškrabaná dužina), 6 vaječných žĺtkov, 6 vaječných bielok, 130 g čokolády na varenie, 110 g kryštálového cukru, 140 g hladkej múky, 200 g marhuľového lekváru, maslo na vymastenie formy, múka (na vysypanie formy), šľahačka (ako dekorácia)

Na polevu potrebujeme: 200 g kryštálového cukru, 125 ml vody, 150 g čokolády

Doba prípravy: viac ako 60 minút
Počet porcií: 12

Príprava
V nádobe zmiešame na krém mäkké maslo s práškovým cukrom a vanilkovou dužinou. Postupne primiešavame žĺtky a všetko vyšľaháme na hustú penovú masu. Čokoládu necháme roztopiť vo vodnom kúpeli a zamiešame. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, prisypávame kryštálový cukor a šľaháme ďalej dovtedy, kým sneh nie je veľmi tuhý a lesklý. Sneh dáme na žĺtkovú masu, posypeme múkou a všetko opatrne zmiešame varechou. Otváraciu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie a okraj formy vymastíme maslom a vysypeme múkou. Naplníme masou, uhladíme a pečieme v rúre predhriatej na 170 °C 55-60 minút. Prvých 10-15 minút necháme dvierka rúry pootvorené na šírku jedného prsta, potom zavrieme. (Torta je vtedy správne prepečená, keď pri ľahkom tlaku prstom pociťujete slabý odpor.) Tortu s formou vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť asi 20 minút. Potom stiahneme papier, otočíme tortu a necháme úplne vychladnúť vo forme, aby sa vyrovnali nerovnosti na povrchu. Vyberieme z formy a ostrým nožom prerežeme vodorovne napoly. Zľahka zohrejeme lekvár, vymiešame dohladka, potrieme ním obidve polovice torty a znovu spojíme. Tortu dookola potrieme lekvárom tiež a necháme zaschnúť. Na polevu necháme povariť cukor s vodou asi 5-6 minúť, potom necháme vychladnúť. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a za stáleho miešania zmiešame s cukrovým roztokom, až kým nevznikne hustá hladká poleva.
Vlažnú polevu naraz, čiže jedným rýchlym pohybom, vylejeme na tortu a dôkladne uhladíme. Necháme schnúť niekoľko hodín, až kým poleva úplne nestuhne. Nakrájame porcie a servírujeme s trochou nesladenej šľahačky a s viedenskou melangeou.

Foto: pixabay.com

One thought on “Domáca Sacherova torta

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *